За лечението на абсолютно всяко заболяване значение имат не само

...
За лечението на абсолютно всяко заболяване значение имат не само
Коментари Харесай

Как да се храним при простатит

За лекуването на безусловно всяко заболяване значение имат освен лекарствените средства, само че и методът на живот, в който главната роля се пада на храненето. Продуктите и методът им на подготвяне са значим детайл от лекуването и на простатита при мъжете.

Какво съставлява простатитът и по какъв начин храната въздейства на поддръжката и лекуването на този проблем, засягащ повече от половината мъжко население в международен мащаб с напредването на възрастта?

Дефиниране на заболяването простатит и признаци на болестта

Аденом на простатата е доброкачествено образувание, което се развива при мъжете, при които простатната жлеза се възпалява, патологично усилва размерите си, нарушавайки нормалното приключване на урина. С течение на времето се получава неприятно прилепяне на пикочния канал. Свиването на простатната част на уретрата води до нарушавания в уринирането. Смята се, че простатитът е особеност, която се появява с времето вследствие на измененията, провокирани от работата на жлезата.

Диагнозата на болестта се открива въз основа на недоволствата на пациента, на историята на развиването на заболяването, на данните от ректалното проучване. По-нататъшните прегледи се организират благодарение на инсталация.

Лекуващият експерт подхожда самостоятелно към избора на метода за лекуване на простатит при всеки пациент. При съществуване на едва изразени признаци за нарушавания в уринирането се организира медикаментозно лекуване с ефикасни препарати. Ако признаците на заболяването прогресират, се употребяват разнообразни неинвазивни процедури. При съществуване на огромно образувание хирурзите оферират на пациента оперативно унищожаване на жлезата.

Съществуват остра и хронична демонстрация на болестта, които могат да се управляват освен с медикаменти, само че и с диета. Правилно подбраната диета при простатит има основна роля в оздравителния развой.

Изисквания към диетата при простатит

 Простатит

Храненето при простатит при мъжете се избира съгласно доста фактори. Важните от тях са:

- Характерът на заболяването;

- Формата и стадият, както и особеностите на индиведуалното му протичане;

- Състоянието на другите органи и системи в тялото.

Във всеки съответен случай характерът на храненето се дефинира от лекуващия доктор и диетолог. Тъй като един от факторите, които предизвикат развиването на аденом, е наднорменото тегло, диетолозите предлагат уравновесен, богат на витамини, микроелементи и фибри хранителен режим. За понижаване размера на тъканта на жлезата би трябвало да се използват повече артикули, които съдържат полиненаситени киселини, цинк и селен.

Лечебното хранене при простатит би трябвало да задоволява всички енергийни потребности на тялото. При незадоволително количество на белтъчините, растителните мазнини и въглехидратите в организма, вследствие на погрешно хранене, настава безсилие, което води до нарушение работата на всеки вътрешен орган, в това число и простатата.

Нужно е дневното количество калории да бъде сред 2500-2800. Белтъчините да са до 100 г, без да надвишават 85-90 година Въглехидратите се предлага да са до 350-400 г за ден, а мазнините - до 70 грама, като е належащо по-голямата част от тях да бъдат от растителен генезис. Течностите е добре да са до 1, 5 литра на ден.

Основните условия могат да се обобщят по този начин:

- Хранителният режим при простатит да бъде на растителна основа;

- Менюто би трябвало да се състои главно от плодове и зеленчуци;

- Диетата следва да е с ниско наличие на нездравословни мазнини и висока централизация на фибри;

- Включените в нея елементарни захари се нуждаят от оптимално ограничение.

Забранени храни при простатит

 Как да се храним при простатит

Има нездравословни храни и питиета за простатата, чиято приложимост би трябвало да се сведе до най-малко или да се изключи изцяло от процеса на хранене, тъй като действието им върху простатата е неподходящо, а от време на време даже доста нездравословно.

Ето кои храни би трябвало да отпаднат от хранителната диета при простатит:

- Прекалено острите, подправените и солените храни - те се извеждат с урината, а това води до раздразнение на лигавицата на простатата и подтиква възпалителните процеси в нея;

- Тестените произведения би трябвало да се понижат до минимум;

- Трябва да отпаднат субпродуктите от скотски генезис, това са бъбреците, черният дроб, белият дроб, сърцето, мозъкът на животните;

- Приемът на някои бобови култури да се сведе до най-малко - касае се до фасула и лещата;

- Тлъстите меса - нарасналата консумация на мазнини с скотски генезис усилва риска от усилване на признаците на простатита, заради отлагането на холестерола по кръвоносните съдове, с което се нарушава кръвообращението на простатата;

- Газираните питиета би трябвало да са понижат оптимално - те също нервират лигавицата и се отделят с урината;

- Алкохолът е сериозен фактор, тъй като цялостното му ограничаване рядко се отдава на мъжете. За това се предлага дневно да не се изпиват повече от 100 г мощни питиета от рода на твърдия алкохол и 200 грама вино, примерно натурално, най-добре алено или 500 мл бира. Алкохолните питиета с недоказано качество може да усилят риска от инфектиране, което се дължи на добавките в тях.

Полезни храни при простатит

 Как да се храним при простатит

Особено внимание би трябвало да се отдели на целесъобразните съставки, които са неразделна част от бързото възобновяване. На първо място, това са лукът и чесънът, които имат изразени антибактериални и противовъзпалителни свойства. Такива хранителни съставки, даже горчицата или хрянът, могат безвредно да се прибавят към всяко ядене, което го прави най-ценното за простатита. Продуктите, които наложително би трябвало да се включат в диетата за мъже с простатит са:

- Зърнените култури;

- Супите с ниско наличие на мазнини;

- Маслата от растителен произход;

- Кисело- млечни напитки;

- Немазните сортове риба, морски блага, най-много скаридите;

- Пилешкото и заешкото месо;

- Тиквените семки и ядките;

- Зеленчуци като зелето, морковите, тиквата, доматите, цвеклото;

- Плодове, само че неподсладени;

- Малки порции мед;

- Триците;

- Сушените плодове.

Примерно меню при простатит

 Как да се храним при простатит

Следвайки диета за простатит, човек би трябвало да се храни вярно, като лечебната диета би трябвало да бъде разнообразна, питателна и потребна. Това не е тежка диета, която предизвиква досада, напрежение и меланхолия, а е опция да се опитат обичаните ястия и да не се откажат въобще месните артикули. При вярно осъществяване на диета и добра хидратация тези здравословни проблеми може да изчезнат.

Ето примерна дневна диета, която не нервира възпалената простата:

1. Закуска - каша с мляко, сандвич с ръжен самун и масло, зелен чай. Можете да се подготви също порция нискомаслено сирене и не калорично кисело мляко, неподсладени пресни плодове;

2. Обяд - зеленчуков бульон, порция варено пиле, доматен сок, билки. Алтернативно предложение е подготвяне на порция риба с картофи, само че е нужно да се ограничи използването на картофите, рибата да бъде задушена, а напитката да пиете сок от бери или айрян;

3. По време на вечеря при простатит е по-добре човек да избира риба, пилешко или заешко месо, с гарнитура от задушени зеленчуци. Билковите бульони или зеленият чай са подобаващи питиета за храната.

Рационално определената диета при простатит е удачно допълнение към всеки лековит метод. Факт е, че някои хранителни артикули, изключително тези, настоящи като алергени, може да предизвикат възпалителни реакции, които да влошат простатита или да затруднят лекуването му. Придържането към добре подбрана диета освен това заболяване може да усъвършенства доста резултатите от лекуването, изключително при хроничната форма на простатит.

Вижте още:

- Бабини зъби против простатит;

- Полезни храни за простатата

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР