За краткото време от съществуването си, резултатите, постигнати от „Газов

...
За краткото време от съществуването си, резултатите, постигнати от „Газов
Коментари Харесай

КЕВР ще се произнесе по двете заявление за лицензии за газова борса на 25 март

За късото време от съществуването си, резултатите, реализирани от „ Газов хъб Балкан “ към този момент са припознати на европейско равнище. Това акцентира по време на откритото съвещание (в онлайн формат) в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) изпълнителния шеф на сдружението Кирил Равначки.

По-рано през днешния ден КЕВР организира две открити съвещания за разискване на отчети по отношение на импортирани заявки от „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД и от „ Българска енергийна комерсиална платформа” АД за издаване на лицензия за реализиране на активността „ образуване на борсов пазар на природен газ “. Разгледани бяха и препоръчани от „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД Правила за работа на проведения борсов пазар.

Изпълнителният шеф на „ Газов хъб Балкан “ изрази единодушие с оценката на работната група към регулатора, като уточни и нови условия от работата на сдружението.

Още по тематиката:

„ От позиция на краткосрочния артикул количествата съвсем са се утроили, а при дълготрайния, те са съвсем двойно. От позиция на безспорна стойност, - клиентите се възползват най-вече от продуктите „ ден напред “ и „ в границите на деня “, които съставляват към 94 % от това, което се осъществя през краткосрочния сегмент “ акцентира Кирил Равначки. По думите му, статистическите данни сочат, че клиентите се възползват най-вече от смесените артикули - 84 на 100 от изтъргуваните количества са били по дълготрайни артикули, а 16 на 100 – по краткосрочни.

Изпълнителният шеф на „ Газов хъб Балкан “ посочи още, че към края на 2020 година записаните членове на платформата са към 40, като 60 % от тях са огромни индустриални предприятия, а 40 % западноевропейски компании с потвърден опит в търговията с природен газ. „ В рамките на януари-февруари месец имаме трима нови клиенти, които се възползват от услугите, които „ газов хъб (Балкан)” предлага “, сподели още Равначки. Той означи бързото адаптиране на сдружението към новите софтуерни артикули. „ От една страна е налице цялостна софтеурна обезпеченост. От друга има цялостна съгласуваност на системите на „ Газов хъб Балкан “ с тези на оператора, което е оптимизация на самия развой. Кирил Равначки заяви също по този начин, че от юли месец 2020 година сдружението е в цялостно сходство и с изискванията по осъществяване на условията на Регламента REMIT.

„ Не на последно място е съществуването на гъвкавостта в осведомителната система на „ Газов хъб Балкан “, което дава опция на клиентите да ръководят количествата си по подписаните контракти и администрирането им, тъй че да посрещат непредвидени флуктуации при потреблението “.

„ Предоставянето на всички тези услуги даде опция на участниците да припознаят „ Газов хъб Балкан “ като един благонадежден сътрудник. Макар и прекомерно рано тези резултати са припознати и на европейско равнище “, съобщи още изпълнителния шеф на „ Газов хъб Балкан “, добави той, като обърна внимание на предизвикването за въвеждане на клирингова къща.

„ За малко време успяхме да сложим положителни основи за развиване на пазара в вярна посока. Същевременно пред нас стои предизвикването за имплементиране и изцяло действие на клирингов механизъм. Предоставянето на подобен вид услуга ще даде безспорната надеждност на пазара и по този метод ще успеем да стигнем по този начин мечтаната успеваемост, към която всички се стремим “, заключи Равначки.

В заявката на "Газов Хъб Балкан " ЕАД, чийто едноличен притежател е "Булгартрансгаз " ЕАД, се желае издаване на лицензия за период от 35 година за реализиране на активността "организиране на борсов пазар на природен газ ". Съгласно член 39, алинея 1 от Закона за енергетиката/ЗЕ/ и член 9, алинея 1, т. 11а от Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката (НЛДЕ) активността „ образуване на борсов пазар на природен газ “ предстои на лицензиране от регулаторния орган като лицензията се издава за период до 35 години, се показва в отчета. Освен покупко-продажби с краткосрочни стандартизирани артикули на платформата за търговия на природен газ, сдружението е осигурило опция да се подписват и покупко-продажби с артикули със период на доставка по-малък или еднакъв на една година, както и артикули със период на доставка до 5 години напред. С оглед финансово застраховане на покупко-продажбите, подписвани от членовете или участниците на платформата за търговия, "Газов Хъб Балкан " ЕАД е почнал процедура по желание на клирингова къща или банка, които да подсигуряват покупко-продажбите на платформата за всички сегменти посредством сетълмент, според положителните европейски практики. Според сдружението включването на клирингови услуги ще спомогне за повишение на сигурността, ще внесе спомагателна бистрота в търговията на природен газ на едро и ще увеличи ликвидността на пазара. "Газов Хъб Балкан " обезпечава районна борсова платформа за търговия с природен газ при изискванията на конкуренция, бистрота и недопускане на дискриминация и да обезпечи среда, спомагаща за реализиране на конкурентни борсови цени за консуматори и търговци. Основна цел на компанията е последователното разширение на набора от артикули и подпомагането на търговията с газ, предоставяйки условия за търговия със стандартизирани артикули при минимизирани за участниците опасности.

След осъществен юридически, стопански и финансов разбор на бизнес проекта на сдружението за интервала 2020-2024 година (инвестиционна, индустриална, ремонтна и обществена стратегия, планирани доходи и разходи) в отчета е изработен извода, че "Газов Хъб Балкан " ЕАД има финансови и механически благоприятни условия, материални, човешки запаси и организационна конструкция за реализиране на активността "организиране на борсов пазар на природен газ ". По отношение на показаните от сдружението Правила за работа на проведен борсов пазар в отчета е посочено, че до тяхното одобрение от КЕВР се ползват разпоредбите на утвърдената платформа за търговия и затова разпоредбите ще бъдат прегледани в настрана административно произвеждане.

На второ намерено съвещание регулаторът разиска отчет във връзка със заявката на "Българската енергийна комерсиална платформа " АД за издаване на лицензия за период от 35 години за реализиране на активността „ образуване на борсов пазар на природен газ “.

Представителите на сдружението Маргарита Найденова, Камелия Лалова и Тома Томов означиха, че отчетът на регулатора отразява правилно данните от заявката. В същото време те показаха и евентуална техническа неточност, която от работната група на КЕВР се ангажираха да отстранят.

С приемането на лиценз "Българската енергийна комерсиална платформа " възнамерява да проработи в сегмента търговия "Ден напред ", като е заложено през 2021 година да започва и активността в сегмента "Търговия в границите на деня " и по дълготрайни контракти. Софтуерът за платформата за търговия ще бъде възложен от Trayport, а клиринговите услуги ще бъдат обезпечени от "Клиър Екс ". Предвидено е реализацията на плана да се реализира отчасти със личен капитал и с заем от "УниКредит Булбанк " капитал. След осъществения разбор на специалистите в отчета се акцентира, че сдружението има техническите, материалните и човешките запаси, както и нужното финансиране, с цел да реализира активността "организиране на борсов пазар на природен газ ".

Двете сдружения би трябвало да внесат своите мнения до 11 март. Окончателни решения по заявките на двете сдружения за издаване на лицензии и за реализиране на активността „ образуване на борсов пазар на природен газ “ и Правила за търговия, КЕВР ще одобри на закрито съвещание на 25 март тази година.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР