Грийнпийс - Централна и Източна Европа категорично осъжда плановете на

...
Грийнпийс - Централна и Източна Европа категорично осъжда плановете на
Коментари Харесай

Грийнпийс е против реставрирането на Запорожката АЕЦ от руските власти

" Грийнпийс " - Централна и Източна Европа изрично осъжда проектите на съветската държавна нуклеарна компания " Росатом " и на съветското държавно управление да пристъпят към рестартиране на нуклеарните реактори на атомната централа в Запорожие. Това декларират от неправителствената организация. Те приканват Европейски Съюз да наложи наказания на " Росатом " и техните нуклеарни сътрудници в Европа и света.

От " Грийнпис " обясниха, че преди дни съветското държавно управление е показало на Международната организация за атомна сила (МААЕ) формален документ с първите детайлности за проектите си . Сред тях е построяването на огромна помпена станция, която да доставя вода на атомната централа. Понастоящем тя няма достъп до вода з аради разрушаването на язовир " Каховка " на 6 юни 2023 година

Москва за първи път разкрива желанието си да построи помпена станция. Тя ще има потенциал да доставя към охладителния контейнер 18 000 кубически метра вода на час.
 Снимка 665696
Източник:

Шон Бърни , нуклеарен експерт на " Грийнпийс ", съобщи, че рискът от нуклеарна злополука е висок, откогато Русия нападна, повреди и окупира атомната централа в Запорожие на 4 март 2022 година " Ако се продължи с проектите за рестартиране на реакторите, този риск ще стане доста по-сериозен ", споделя още нуклеарният експерт.

" Вече две години поддръжката на сериозните съоръжения е изцяло несъответстваща и поради военните дейности централата осем пъти остана без електричество. Електроснабдяването остава несигурно, а то е от значително значение за работата на водните помпи за изстудяване на реакторите и на отработеното нуклеарно гориво, както и за други системи за сигурност ", предизвести Ян Ванде Пюте , нуклеарен експерт в " Грийнпийс " - Белгия. Той акцентира, че водоснабдяването е доста компрометирано след разрушаването на язовира в Каховка.

" В тази обстановка рестартирането на един или повече реактори е не просто възмутително, само че и демонстрира очевидно неуважение на протоколите за нуклеарна сигурност. Международната общественост, включително МААЕ, би трябвало незабавно да постави старания, с цел да спре осъществяването на тези проекти. ", довършва Пюте.

Ядрените специалисти от организацията напомнят, че " Росатом " няма никакви законови пълномощия да експлоатират Запорожката АЕЦ - правото е напълно на украинския регулатор и притежател. Те настояват, че Русия не разполага с задоволително квалифицирани служащи, осведомени с тази централа.

Организацията интензивно поддържа развиването на възобновимата сила в Украйна.
 Кремъл:
Кремъл: " Грийнпийс " разрушава основите на Русия

Москва забрани достъпа до уеб страницата на международната екологична организация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР