За Киев в момента пътуват четири автобуса. От Одеса автобусите

...
За Киев в момента пътуват четири автобуса. От Одеса автобусите
Коментари Харесай

Евакуацията на българи от Украйна е в ход, 4 автобуса пътуват към Киев

За Киев сега пътуват четири рейса. От Одеса рейсовете са цялостни и 130 души потеглят през днешния ден от там за България. Това съобщи представителят на Министерство на външните работи Митко Димитров по по отношение на получени сигнали, че наши сънародници не могат да получат информация за евакуационния проект.

" Външно министерство прави всичко належащо, с цел да изведем българите от Киев. Консулът ни там издава български документи за идентичност. Прозвъняват се по предварителни описи и ги осведомят в какъв брой часа ще бъде проведен пункт и от кое място ще се потегля. За Киев пътуват четири автобуса, които се чака да вземат към 300 души от там. Намират се на 300 км от границата. Днес от Одеса потеглят и три рейса със 130 души ", изясни началникът на пресцентъра на Министерство на външните работи Митко Димитров.

По думите му текат диалози и с партньорски страни за прекосяване през техните територии.

" В следобедните часове, когато рейсовете влязат в Украйна, ще имаме информация по кое време ще тръгнат за България. Вчера въоръжен човек е заплашвал задачата ни пред посолството, по тази причина не желаеме да разгласяваме обществено точния час и пункт за евакуация. Това ще стане на място от консула и посланика ни, които ще прозвънят всички хора по листата ", добави Димитров.

Той прикани хората, на които би трябвало да се изготвят документи за идентичност, да отидат до българското посолство, а останалите – да останат по домовете си.

Димитров акцентира, че Министерство на външните работи още преди три седмици е предизвестило сънародниците ни да изоставен територията на Украйна. " Евакуационните проекти бяха направени преди три седмици от българска страна, само че поради затварянето на въздушното пространство, се наложи да се работи по различен метод ", увери представителят на Министерство на външните работи. 

Българските жители, които се намират на територията на Украйна и желаят да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция " Ситуационния център "  на Министерство на външните работи на Република България посредством имейл адрес: [email protected]. Сънародниците ни би трябвало да дават следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за идентичност, с който разполагат.

При потребност от подпомагане българските жители в Украйна могат да се обръщат към:
1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,
2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за незабавни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.
3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на задачите ни в Украйна: [email protected]; [email protected]
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР