За Хасково, тополите и една красива песен ... Край реката

...
За Хасково, тополите и една красива песен ... Край реката
Коментари Харесай

ХАСКОВО и БОГОРОДИЦА ~ Един град, един празник

За Хасково, тополите и една красива ария

"... Край реката редят се, редят се тополите... " – да, това е песента " Среща " на Щурците. Навярно обаче не знаете, че всичко това се случва край Хасковската река. Прекрасните стихове са на поета от Хасково Симеон Стоянов (1937-2002) и са отдадени на красива учителка от града.

Хасковският стихотворец Симеон Стоянов е създател на един от най-красивите текстове, трансформирал се в ария и изпят от именитата група „ Щурците ". Тя доближава до него посредством композитора Христо Ковачев, с който работят дружно по музиката, а Маричков прави и аранжимента на песента. Две години след издаването на албума XX Век, популярният „ щурец " персонално се среща с създателя на текста Симеон Стоянов. Кирил Маричков си спомня, че през годините с хасковския стихотворец са обсъждали концепция за основаването на нова ария, която за жал не се осъществя.
„ Среща " и „ Две следи " се трансформират в най-големите шлагери на „ Щурците " през 80-те години. „ Не зная, дали когато основава ария, един създател може да предскаже триумфа й в бъдеще. Но аз доста харесах „ Среща ", тя е ария с възприятие и подозирах, че тази балада ще има триумф ", спомня си Маричков и прибавя: „ Тая ария сътвори и някои непредвидени обстановки. „ Край реката, редят се, редят се тополите... ", стана мотив София и Пловдив да претендират, че това е ария за техния град. В София – тъй като имало тополи около Перловската река, а в Пловдив – около Марица. Но мисля, че на всички към този момент е ясно, че това е ария за Хасково. „ Среща " постоянно е песента ни за „ бис ", която пеем с сътрудниците ми от „ Фондацията " по време на Празниците на град Хасково ", споделя Кирил Маричков.

* Тополите около реката в Хасково са 836 ☺

Автор ~ Мария Тонева
Източник и фотоси ~ www.haskovo-bulgaria.com

***
Щурците - Среща (1980)

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР