За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в

...
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в
Коментари Харесай

Лептинът - хормонът на отслабването

За огромно страдание, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна от ден на ден се усилва. Знаем, че затлъстяването е доста неприятно за външния ни тип, само че то е най-много десетки пъти по-лошо за здравето ни. Статистиката сочи, че над 300 хиляди индивида в международен мащаб умират прибързано, „ посредством ” на наднорменото си тегло. Изследване твърди, че затлъстяването съкратява живота ни с цели 9 години. Какво можем да създадем? Чисто и просто да ограничим похапването. Как да се случи това в действителност и кой дава отговор за от време на време зверския ни вкус? Отговорът би трябвало да търсим в хормоните и по-конкретно в един доста значим измежду тях, наименуван лептин.

Какво знаем за лептина?

Думата лептин произлиза от древногръцката leptos, което безусловно преведено значи тъничък, слаб. Този хормон освен, че намалява апетита ни, само че и ни прави по-активни т.е. кара ни да изразходваме повече калории. С противоположното на лептина деяние е фруг хормон - грелин, който пък подава информация за апетит.

Основната част от лептина в човешкото тяло се създава от мастната тъкан. Когато попадне в кръвта, този хормон се придвижва до избрана част от мозъка (по-конкретно до хипоталамуса), а точно там се подтиква центърът за задоволеност и наслаждение.

Нивата на лептина се завишават с увеличение на мастната тъкан в тялото. Ако следваме тази логичност, ще стигнем до заключението, че колкото по-дебели ставаме, толкоз по-високи са равнищата на този хормон, а от там би трябвало да е по-потиснат апетитът ни. Това обаче не е напълно правилно, тъй като се оказва, че с трупането на непотребни килограми, човешкият мозък става много по-малко сензитивен ( съвсем резистентен) към лептина и това затруднява функционалността на този хормон.

Смята се, че еднa oт пpичинитe да развиваме така наречен устойчивост се крие в пpeĸoмepния пpиeм нa paфиниpaнa зaxap (пo-тoчнo фpyĸтoзaтa в нeя) и нa paфиниpaни мaзнини.

Дpyгa ocнoвнa пpичинa дa дeбeлeeм ca фaбpичнитe xpaни, в които имa глюĸoзo-фpyĸтoзeн cиpoп. Koнcyмaциятa на този сироп ĸapa нивaтa нa инcyлинa дa ce вдигaт pязĸo (в пpoтивeн cлyчaй мoзъĸът пoлyчава твъpдe мнoгo глюĸoзa), зa дa се „ изчиcтят “ зaxapитe oт ĸpъвтa. Teзи зaxapи обаче в пocлeдcтвиe ce тpyпaт в мacтнитe дeпa нa ĸлeтĸитe ĸaтo зaпacи.

Основни функционалности:

Освен, че потиска желанието за похапване, лептинът:

Усилва резултатите на различен хормон, тягостен апетита – алфа-МСХ
Повишава температурата на тялото и по този метод се изразходва по-голямо количество сила
Противодейства на резултатите на невропептид Y, който също е стимулатор на храненето- създава се в червата и хипоталамуса
Противодейства на резултатите и на анадамид- различен стимулатор на храненето
Стимулира секрецията на репродуктивни хормони
Действа непосредствено на клетките в черния дроб и на скелетните мускули, където ускорява окислението на мастни киселини, а това понижава запасите от мазнини в тези тъкани

И след цялата тази информация, излиза наяве, че лептинът е хормон, който никога не трябва да подценяваме. Дори напротив- би трябвало да се опитваме да завишим равнищата му. Как можем да сторим това?

Намалете порциите- тялото не може бързо да разпознава, че сте сити. Закъснението сред времето, в което сте се нахранили и времето, в което мозъкът ви получава сигнал, че това е по този начин, може да продължи до 20 минути. Повечето хора преяждат тъкмо в този интервал.

Не се отхвърляйте от по-малките порции, даже в случай че очевидно още не слабеете. В началото на всяка диета има стрес, само че последователното нахлуване в нея няма наруши фрапантно хормоналния баланс. Ще сте отвратително гладни, само че в следствие, в случай че сте упорити, равнищата на лептин ще си дойдат в нормата и ще ви оказват помощ да усещате задоволеност след доста по-малко количество храна

Ограничете захарта и пакетираните сладкиши, в които тя е прекалено много. Бялата захар кара мозъка ви да е по-малко сензитивен към лептина

Консумирайте повече плодове и зеленчуци като източник на глюкоза, сила и нутриенти

Яжте повече риба или приемайте рибено масло или пък ленено семе- омега-3 мастните киселини ще ви създадат по-чувствителни към този хормон

Спете достатъчно- равнищата на този хормон се повишават, когато сте добре отпочинали. Когато не спите задоволително, вашето тяло компенсира тази липса с по-често огладняване.

Не забравяйте за постоянната физическа интензивност - тя, постоянния сън и положителната храна спомагат за добър хормонален баланс.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР