За две години медсестрите са намалели с 4 000. Част

...
За две години медсестрите са намалели с 4 000. Част
Коментари Харесай

Медсестра Мая Илиева пред Lupa.bg: Превръщат ни в убийци! Кирил Петков, спри това!

За две години медсестрите са намалели с 4 000. Част от тях изгубиха живота си по време на пандемията, други напуснаха системата, трети пък се преквалифицираха в учителки. Имам сътрудници, които напуснаха страната, с цел да работят и живеят обикновено. Това разгласи пред Lupa.bg медсестрата Мая Илиева от Синдиката на българските медицински експерти, която на следващия ден провежда митинг на медицинските експерти пред Министерство на здравеопазването, в 11. 30 ч.



„ Две години моите сътрудници не почиваха, парите си ги изкарваха на база стотици часове ексклузивен труд, защото няма кой да работи. Качество за обслужване на пациентите няма, тъй като няма фрагменти в системата. Европейска комисия ни порица за това и изрично съобщи, че неналичието на сестри води до липса на опазване на здравето. Това, което се случва в нашите лечебни заведения – хората да умират пред тях и в тях, е поради това, че през всичките години никой не обърна внимание на нашите проблеми. Ние сме под сериозния най-малко.

От 19 000 медицински сестри 10 000 работят в лечебните заведения, което на 400 лечебни заведения излиза, че се падат по 25 сестриа. Останалите работят в детски градини и учебни заведения, ясли, кабинети и обществени домове. Затова считаме, че се прави съзнателно, защото, в случай че се покачат заплатите ние няма да работим на 2 или 3 места. Това обаче ще докара до закриване на лечебни заведения, което не се харесва на ръководещите. За това за четвърта година излизаме на митинг пред Министерството на здравеопазването. Той ще е безмълвен, тъй като ние сме споделили нашите претенции на всички институции “, изясни Мая Илиева.

„ Основното ни трудово заплащане би трябвало да бъде равно на две минимални работни заплати и да не е обвързано с броя пациенти, а с качеството на лекуване. Професията ни желаеме да бъде предпазена поради неналичието на фрагменти в системата. Професията ни желаеме да бъде " предпазена " поради неналичието на фрагменти в системата, и страната да ни подсигурява този най-малко за специалността. Искаме смяна в заплащането на нощния труд, като % от минималната работна заплата. Нека да се поемат съответни задължения със периоди. Изпратили сме публично писмо освен до здравния министър, само че и до премиера, който даде обещание да беседва с всеки един протестиращ и профсъюз, който не е национално показан. Да забележим дали на следващия ден ще ни одобри “, сподели Мая Илиева и добави: „ Ако и в този момент следващият министър и следващото държавното управление не подхващат стъпки към решаването на нашите проблеми, започваме подготовка за огромна, ефикасна стачка в системата. Независимо какъв брой време, ще ни отнеме, ще я създадем в един ден и час, когато никой няма да чака. За страдание пострадали ще бъдат пациентите “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР