За да знаем какви грижи да полагаме за коледното дръвче,

...
За да знаем какви грижи да полагаме за коледното дръвче,
Коментари Харесай

Какви грижи да полагаме за коледно дръвче

За да знаем какви грижи да поставяме за коледното дръвче, първо би трябвало да разберем какъв тип е то - ела, смърч или бор. Това поучават експерти от неправителствения бранш, осведомени с развъждането на дървета - от Асоциация " Наука за природата " и от " Гората.БГ ". Те обръщат внимание, че всяко дърво има разнообразни желания към вода, светлина, атмосферен въздух и почва.

Особености на иглолистните дървета

Дърво с височина 140 - 150 cm е добре да се сложи в саксия с към 50 cm диаметър, означават експертите. Почвата при иглолистните би трябвало да е постоянно влажна. За задачата повърхността на почвата може да се покрие и с мулч - материал, който спомага за регулирането на водните и въздушни режими в повърхността на почвата.

Борът обича ниски температури и развъждането му на закрито следва да се съобрази с това. Белият бор избира да пораства над 500 до 2200 метра, само че като градско и парково дърво вирее при разнородни условия. Борът има шишарки, които са с размер към 5 см.

Обикновеният смърч изисква повече грижи. И при него е значимо всички корени да са добре покрити и уплътнени, да няма въздух към тях, полейте с вода. Преди засаждане смърчът би трябвало да стои на хладно, само че не температура под нулата. Шишарките при смърча са увиснали надолу и са по-удължени.

Елата изисква също влажна почва. Поливането би трябвало да става на 3-4 дни. Обича по-светлите места. Шишарките й са изправени нагоре.

Коледни дръвчета и на двора

Ако решим да засаждаме дръвче, то е най-добре да се случи през март. Важно е коренът на иглолистно дърво да не се подгъва. При затъпкване коренът се придърпва леко нагоре, с цел да остане прав, поучават специалистите.

Изнасянето на дръвчето от топла стая на открито е добре да се случи последователно, без внезапна смяна в температурата. Постоянната температура при корените е основен фактор, с цел да не се стигне до заледяване. Специалистите показват, че след листопада, дървото синтезира ензими, които разграждат дългите вериги захари на елементарни водоразтворими. Това води до намаление на точката на заледяване на водата в клетките на дървото. Така макар ниските температури те са предпазени от измръзване.

Снежната завивка пък играе ролята на одеяло за растенията и почвата. Тя поддържа релативно постоянни температури, защитавайки дърветата, изясняват специалистите.

Освен в саксия коледното дръвче може да се отглежда и на открито. Според Никола Рахнев от " Гората.БГ " това е по-добрият вид, тъй като по този начин се оказва помощ и за засаждането на повече дървета като цяло. По самодейност на фондацията се провежда акцията " Засади дърво за Коледа ". Посланието е да осмислим смисъла на коледното дръвче, като ограничим изсичането, сподели Рахнев.

В рамките на акцията жители са получили хиляди дръвчета, дарени от Югозападно централно държавно дружество и Държавното горско стопанство - Пещера. Според Рахнев ентусиазмът на хората за засаждането на коледно дръвче, а и на дръвчета като цяло, е огромен. За засаждане в градска среда и на общински терен би трябвало да има позволение от общината, припомня той.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР