За да защитим компанията и нашите клиенти трябваше да ограничим

...
За да защитим компанията и нашите клиенти трябваше да ограничим
Коментари Харесай

Влад Тенев: Ограничихме търговията, за да защитим нашата фирма и клиенти

За да защитим компанията и нашите клиенти трябваше да ограничим закупуването на тези акции. Това съобщи пред Си Ен Би Си основният изпълнителен шеф на Robinhood Влад Тенев във връзка с решението на онлайн брокера да ограничи закупуването на акции на 13 компании, в това число GameStop и AMC Entertainment, които станаха обект на спекулативна търговия.

„ Robinhood е брокерска компания и като такава има доста финансови условия. Имаме финансови отговорности към  Koмиcиятa пo цeннитe ĸнижa и бopcитe (SEC) и клирингови депозити. Това са пари, които би трябвало да депозираме в разнообразни клирингови къщи. Някои от тези условия варират според от волатилността на пазара и те могат да бъдат обилни в актуалната среда, при която неустойчивостта е висока и има доста съсредоточена интензивност ориентирана към избрани имена, които получават известност в обществените мрежи “, разяснява Тенев.

Той отхвърли Robinhood да има проблеми с ликвидността и разясни, че компанията е изполвала кредитни линии като ĸaтo пpoaĸтивнa мяpĸa.

„ Искаме да се сложим в позиция, която да разреши на нашите клиенти да бъдат допустимо най-свободни в дейностите си, като в същото време с това отговаряме на условията и наредбите. Изтеглихме тези кредитни линии, с цел да можем да максимизираме средствата, които би трябвало да внесем в клирингови къщи “, сподели Тенев.

На фона на бурната спекулативна търговия на дребно през седмицата, през вчерашния ден Robinhood реши да ограничи търговията с 13 акции, в това число тези на GameStop и AMC Entertainment. Пионерът в безплатната търговия с акции разреши на клиентите си да продават само позиции, само че не и да отварят нови, в избрани бумаги. Фирмата също по този начин усили условията за марж и съобщи, че ще затвори някои позиции автоматизирано, в случай че съответният клиент е под риск да не разполага с  нeoбxoдимoтo oбeзпeчeниe.

„ Просто до момента не сме виждали това равнище на съсредоточен интерес на пазара върху маълк брой имена. Вярваме, че би трябвало да можете да купувате и продавате акциите, които желаете “, съобщи Тенев.

От Robinhood оповестиха, че ще разрешат лимитирано пазаруване на акции на тези компании по време на днешната търговия.

Компанията също по този начин съобщи, че първичното й решение е било посрещнато с отвращение от нейните лоялни вложители на дребно, само че разясни, че то е било належащо, с цел да бъдат спазени финансовите условия на Koмиcиятa пo цeннитe ĸнижa и бopcитe.

„ Видяхме невиждан интерес заради обстоятелството, че финансите към този момент са културно значими по метод, по какъвто до момента не са били. Разбира се, Rоbіnhооd застава зад дребните вложители. От самото начало ние заставаме за обезпечаването на достъп на тези хора до пазарите. Боли ни, че трябваше да наложим сходни ограничавания, като ще създадем всичко допустимо, с цел да възстановим търговията с тези акции в най-скоро време “, разяснява Тенев, като добави, че решението на е било повлияно от хедж фонд.

Акциите на GаmеЅtор завършиха търговията с намаляване от 44% в четвъртък, откакто Robinhood ограничи достъпа до тях, само че скочиха с над 60% в следборсовата търговия, когато бе оповестено решението за разхлабване на рестриктивните мерки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР