За да защити поскъпването на швейцарския франк, Швейцарската национална банка

...
За да защити поскъпването на швейцарския франк, Швейцарската национална банка
Коментари Харесай

Швейцарската национална банка загубила 15 млрд. франка през 2018 г.

За да отбрани повишаването на швейцарския франк, Швейцарската национална банка (SNB) купува великански суми в задгранична валута през последните години. В края на 2018 година тя разполага с валута на стойност над 750 милиарда франка. Дори дребните валутни съмнения обаче могат да причинят съществени загуби за подобен портфейл. Така банката регистрира за 2018 година валутна загуба в размер на 14,9 милиарда швейцарски франка.

Малка разтуха: от облагите от предходни години централната банка към момента има сериозен запас от 45 милиарда франка, от които макар загубата през 2018 година тя ще изплати дял от 2 милиарда франка на кантоните и федералното държавно управление.

Иначе банката е спечелила през предходната година милиарди франкове поради отрицателните лихвени проценти. По данни от понеделник облагата от лихвените равнища е в размер на 2,05 милиарда франка - малко повече от миналата година, когато SNB генерира облага от 2,02 милиарда швейцарски франка от таксата.

SNB постанова на банките такса в размер на 0,75% за избрана сума. Тя желае да направи швейцарския франк допустимо най-непривлекателен за вложителите - с вярата, че институциите ще трансферират таксата на клиентите, а вложителите ще избират да преминат към други валути. Отрицателните лихвени проценти в Швейцария съществуват повече от четири години - и към този момент не се вижда техния край.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР