За да се реализира проектът, по това най-директно и късо

...
За да се реализира проектът, по това най-директно и късо
Коментари Харесай

Петролопроводът Александруполис–Бургас не трябва да минава през парк Странджа

За да се осъществя планът, по това най-директно и късо трасе, би трябвало от Министерство на околната среда и водите да се разпореди Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съгласуемост със зоните по Натура

Петролопроводът Александруполис–Бургас не би трябвало да минава пре з  парк Странджа, какъвто беше плана още преди години.  Извършване на огромно строителство в естествен парк, какъвто е Странджа, е доста мъчно постижимо, тъй като е предпазена територия, от което следват тежки екологични процедури, написа Еконовини.

Доскоро планът се споделяше Бургас - Александруполис. Целта му беше по водопровод да се доставя гориво от Русия до пристанището в Гърция и оттова с кораби за Европа. Идеята беше да се заобиколи Босфора и Турция, тъй като проливът е доста претрупан с плавателни съдове и няма задоволително потенциал и опция да минават огромни танкери.

Сега, след глобите към Русия, посоката на плана се обръща - от Гърция към България. Търси се диверсификация на доставките и Лукайл-Нефтохим да не зависи единствено от съветският нефт.

Големият проблем е парк Странджа

Трасето на нефтопровода Бургас-Александруполис, т.е. на остарелият план, минаваше през природен парк Странджа. Освен, че е парк, това е и зона по Натура 2000, където има доста местообитания на растителни и скотски типове от европейско значение.

Площта на парка е 1161 кв. км. и в него населяват 54 типа бозайници и 261 типа птици. Там е единственото място, където вирее странджански дъб и синя хвойна. Обекти за запазване са и пещерите Еленина дупка, Махарата и мраморните куполни гробници в Мишкова равнища. В парка е и плажа Силистар.

Оценката за влияние върху околната среда ще е сложна и дълга

За да се осъществя планът, по това най-директно и късо трасе, би трябвало от Министерство на околната среда и водите да се разпореди Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съгласуемост със зоните по Натура. Това е дълъг и сложен развой, който стартира със задание за правене на Оценка на въздействието върху околната среда. Процесът ще се затрудни в допълнение и от обстоятелството, че към този момент 20 години се създава Плана за ръководство на парк Странджа, само че още не е признат.

Има и една мъчно преодолима спънка.

През 2017 година бе изменен Закона за запазване на околната среда. Там се даваше опция за обектите от националната сигурност и тези от национално значение, какъвто е нефтопровода, обжалването за Оценка на въздействието върху околната среда, Екологична оценка и оценката за съгласуемост да е едноинстанционно, със период за изговаряне от съда до 6 месеца.

Но през 2022г., под натиска на някогашния екоминистър Борислав Сандов, закона бе изменен и се върна двуинстанционно обжалване. Законът ще влезе в действие на 01 юли 2024г. Дотогава ще е доста мъчно, даже невероятно, да се изготви Оценка на въздействието върху околната среда и той да бъде премие през всички процедури, в това число правосъдни обжалвания.

Оценката за нефтопровода сигурно ще бъде обжалвана при всяка законова опция. Това значи, че в околните няколко години няма по какъв начин да стартира строителството на този обект. Най-ранният период за старт ще бъде към 2027-2028 година.

Дали до тогава той няма да се обезсмисли, и не би ли било доста по-практично да се намерения за ново трасе, което да заобиколи естествения парк.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР