За да се присъединят към НАТО, Швеция и Финландия трябва

...
За да се присъединят към НАТО, Швеция и Финландия трябва
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: Швеция и Финландия трябва да си сътрудничат повече с Турция срещу тероризма

За да се причислят към НАТО, Швеция и Финландия би трябвало да си сътрудничат повече с Турция и да одобряват по-строго законодателство за битка с терористичните групи, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Двете страни би трябвало да засилят съдействието си с Турция в битката против терористичната организация ПКК и нейните разклонения, сподели той пред шведската социална телевизия SVT.

Относно аргументите, заради които Турция към момента не се е включила към 28-те си съдружници, с цел да ратифицира молбата на Швеция и Финландия за присъединение към НАТО, Столтенберг означи, че опасенията на Анкара, свързани с тероризма, се дължат на това, че тя е претърпяла повече терористични офанзиви от всяка друга страна в алианса.

Швеция и Финландия публично подадоха молба за присъединение към НАТО през юни - решение, провокирано от войната на Русия в Украйна.

Въпреки това Турция възрази против кандидатурите за участие, като разкритикува страните, че толерират и даже поддържат терористични групи.

Тристранен меморандум на срещата на върха на НАТО, подписан сред страните през юни, планува, че Финландия и Швеция няма да оказват поддръжка на YPG/PYD, сирийското отклонение на ПКК, или на Терористичната организация на Фетуллах (FETO) - групата, която стои зад несполучливия прелом в Турция през 2016 година

Забележките на Столтенберг идват след терористичното нахлуване на 13 ноември на бул. " Истиклял " в Истанбул, при което починаха минимум шестима души, а 81 бяха ранени, както и след многочислените ракетни набези от страна на ПКК/YPG по югоизточната граница на Турция, при които починаха трима души, а 14 бяха ранени.

В отговор на терористичния атентат в Истанбул в събота Турция стартира въздушна интервенция против терористичната формация в Северна Сирия и Северен Ирак, като до момента е поразила 89 цели за очистване на скривалищата на ПКК/YPG.

Във връзка с тези старания ръководителят на НАТО акцентира правото на Турция да се пази против сходни терористични организации.

Като част от напъните си за съблюдаване на тристранния меморандум, предходната сряда Швеция пристъпи към изменение на конституцията, с цел да промени антитерористичния си закон.

Промените ще дадат по-големи благоприятни условия за ограничение на свободата на сдружаване на групи, занимаващи се с тероризъм - основно искане от страна на Турция за одобрение на кандидатурата на Стокхолм за участие в НАТО.

Също по този начин ще бъде допустимо да се оферират и вземат решения по закони, които не разрешават терористични групи или включват присъединяване в престъпни закононарушения на терористична група.

Изменението на конституцията ще влезе в действие на 1 януари. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР