За да се чувстваме добре в кожата си, не е

...
За да се чувстваме добре в кожата си, не е
Коментари Харесай

5 нови полезни хранителни навика, които да следвате

За да се усещаме добре в кожата си, не е нужно доста. Ето няколко скъпи съвета, които ще ви оказват помощ да изградите по-лесно здравословни хранителни привички:

ДОСТАТЪЧНА ХИДРАТАЦИЯ

Пийте задоволително количество вода, изключително изворна или пречистена. Хидратацията на организма е един от значимите съставни елементи на здравословния живот, които доста от нас всекидневно подминават. Казваме си “Пия кафе, това е достатъчно”, само че напълно не е по този начин. Кафето има изсушаващ резултат в тялото ни, въпреки и да е вкусно и ободряващо и в дребни дози да се отразява удобно на организма, само че доста хора прекаляват с потреблението на кафени питиета и не си набират нужното количество чиста вода.

Много потребен табиет, благоприятстващ функционалността на червата и отделянето на токсините е изпиването на чаша топла вода след ставане заран.

Носенето на бутилка минерална, изворна или филтрирана чешмяна вода по време на работа, извършване на покупки или друга интензивност денем, е различен добър табиет, който ви обезпечава хидратация и възстановяване на работата на клетките в организма ви.

Някои специалисти предлагат до 3 литра вода дневно, само че може да следвате вътрешните си потребности и да приемате и по-ограничени количества, въпросът е да го вършиме непрекъснато и да следите за чистотата и качеството на одобряваната от вас вода.

МАЛКИ ПОРЦИИ

Яжте дребни порции. На пръв взор това може да звучи ограничаващо, само че истината е, че количеството не е главното, което способства за чувството за задоволеност. В доста от случаите методът на поднасяне, ситуацията, в която се храните и прочувственото ви положение сега на приемане на храната, са определящите фактори за чувството ви на задоволеност и задоволство от яденето.

СПОКОЙНО И ВНИМАТЕЛНО ХРАНЕНЕ С НАСЛАДА

Хранете се постепенно и се наслаждавайте на всяка хапка. Обикновено това става в приятна компания, под звуците на красива музика или във вдъхновяваща конюнктура измежду природата.

Концентрирайки се върху чувствата от храненето и цялостното ви прекарване (музиката, гледката, компанията), вие съумявате да извлечете оптималното от прекарването и да усетите в дълбочина вкусовите и хранителни качества на гозбата пред себе си. Ето за какво по този метод се свързвате с тялото си и със себе си и пълноценно и елементарно може да различите чистата от цялостната с химикали храна, добре приготвената от полуфабриката и цялостната от глезотията (например при параленост сред яхния от фасул и парче торта).

Подобно отношение към храненето е единственото, от което се нуждаете, с цел да започнете да живеете пълноценно и здравословно, тъй като вие ще бъдете личният си преподавател, усещайки изцяло с тялото си кое ви кара да се чувствате добре (шепа бадеми, например) и от кое получавате киселини, болки в стомаха, отичане, запек и други проблеми (полуфабрикати, сосове и други артикули с хидрогенирани мазнини и генно модифицирани организми или несъразмерни количества захар).

РАЗНООБРАЗИЕ

Яжте разнообразна храна. По малко, само че от повече типове и по-качествени артикули. Това е философията на японците, която им е помогнала да запазят физиката си в здравословни пропорции и да развият мисленето си и отношението си към живота в цялостна философия за прекарването на света, в който живеем и методите, по които да го създадем пълноценно и удовлетворяващо.

За японеца не е задоволително да яде някаква храна: традицията в тази страна повелява на трапезата да се поставят дребни порции от разнородни ястия, приготвени от допустимо най-пресните артикули — риба, соеви произведения, зеленчуци и плодове, както и да се стреми индивидът да резервира свежестта на употребяваните артикули с минимална (а от време на време и без никаква) термична обработка.

В Япония е усвоен и прибавен правилото на 5-те детайла, приближаващ от китайската обичайната медицина, което значи, че във всяко хранене стремежът е да бъдат съчетани по уравновесен и здравословен метод 5-те съществени усета (сладко, солено, кисело, горчиво, люто), което прави храната пълноценна и засищаща.

Начинът на поднасяне е също голяма част от цялостното прекарване на храната в култури като японската, тъй като се употребяват доста съдове от естествени материали (глина, дърво, бамбук) и питателните артикули се подреждат в купичките и съдинките деликатно, следвайки правилата на ЗЕН, а трапезата е споделена с обични хора. Японската софра е място за засищащо, обогатяващо, сплотяващо и естетически удовлетворяващо прекарване за духа, страстите и тялото.

СПОДЕЛЕНОСТ

“На трапезата изяж единствено една трета, а останалото дай на ближния” — Източна мъдрост

Споделяйте храната си: когато се храним в добра компания с положително отношение, имаме навика да се засищаме с доста по-дребни количества храна, в сравнение с хранейки се в усамотение или пред тв приемника.

Това се дължи на обстоятелството, че всичко в живота ни е цялост от голям брой фактори, в това число и храненето и нашето здраве. Здравословно е да поддържаме връзка пълноценно между тях, споделяйки страстите си, прекарванията си и всички аспекти от съществуването си, в това число и гозбите, които слагаме на масата си. По този метод храната се трансформира в многопластово прекарване, от което имаме чувство за пълноценност и целокупност, които голямата порция в никакъв случай не може да ни донесе.

Уви, живеем във време на раздробеност на общностите и все по-голямо отчуждаване на индивидите и тази заедност се среща все по-рядко. Но от нас зависи да намерим подобаващи сътрудници и другари в живота си, с които да споделяме цялото си битие, в това число и храната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР