За да противодейства на последиците от икономическата криза, предизвикана от

...
За да противодейства на последиците от икономическата криза, предизвикана от
Коментари Харесай

Антикризисни мерки за милиарди евро в Румъния

За да противодейства на последствията от икономическата рецесия, провокирана от пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна, и с цел да помогне на румънците, наранени от повишението на цените, ръководещата коалиция в Букурещ създаде стратегия, наречена " Подкрепа за Румъния “, цитира Българска телеграфна агенция.

Програмата е на обща стойност 17,3 милиарда леи (близо 3,5 милиарда евро) и включва редица стопански ограничения в поддръжка на популацията, дребните и междинните предприятия в хранително-вкусовата индустрия и земеделските производители. Тя се финансира от държавния бюджет и от европейски фондове посредством Оперативната стратегия за подкрепяне на хора в неравностойно състояние 2014-2020 година и от бъдещия програмен интервал 2021-2027 година посредством Оперативната стратегия за обществено включване и достолепие. По-конкретно, 9 милиарда леи са средства от европейските фондове, а 8,3 милиарда леи ще дойдат от държавния бюджет.

Като част от програмата от през днешния ден стартира отпущането на обществени ваучери на стойност 250 леи (около 50 евро) за над 2,5 милиона румънци - пенсионери, хора с ниски приходи, фамилии с един родител или фамилии с две и повече деца с ниски приходи, хора с увреждания, както и бездомни лица. Сумата от 250 леи ще се отпуска до края на годината на всеки два месеца в електронни карти, доставяни посредством компанията Румънска поща. Парите ще бъдат употребявани за закупуване на съществени хранителни артикули или топла храна.

Представяйки през април главните насоки на програмата, министър председателят Николае Чука съобщи: „ Правителствената коалиция, посредством румънското държавно управление, има задължението да предлага решения на проблемите на хората и на икономическата среда, изключително в сложен интервал като този, през който прекосяваме. Пакетът е на стойност 17,3 милиарда леи и има три цели: поддръжка на стопанската система за здравословен стопански напредък, реализиране на обществено доближаване и взаимност сред поколенията. Никой няма да бъде зарязан. Нарастващите цени на храните и стоките, по-високите лихвени проценти по заемите, последствията от енергийната рецесия се отразяват на жителите и резултатът е изключително мощен за уязвимите групи. Към това се прибавя и грижата за опазване на работните места. Мерките, включени в пакета " Подкрепа за Румъния ", дават отговор на тези проблеми ", увери министър председателят. 

Социалдемократическата партия, която е най-голямата политическа мощ в ръководещата коалиция, уточни, че от обществените ограничения, включени в програмата, ще се възползват 12,3 милиона румънци.

За какви ограничения за поддръжка става въпрос?

ПОДКРЕПА ЗА БИЗНЕСА

В " Подкрепа за Румъния " са планувани ограничения в помощ на дребните и междинните предприятия, за огромните вложители, превозвачите и дистрибуторите, както и за настоящите обществени вложения. За тези категории бенефициери управляващите оповестиха 300 млн. евро помощ за компенсиране на нарастванията на цените, както и помощ в размер до 400 000 евро за компания от категорията на дребни и междинни предприятия поради спомагателните разноски за комунални услуги в подтекста на възходящите цени.

За вложения със доста влияние върху стопанската система са планувани 200 млн. евро. За стимулиране на вложенията програмата „ Подкрепа за Румъния “ планува даване на държавна помощ на стойност над 1 млн. евро. 

ЗА ПРЕВОЗВАЧИТЕ

Държавна помощ ще се дава и на предприятията за автомобилни транспорти, пътнически превоз и дистрибуция. Те ще получават дотация от 0,50 леи (около 20 ст.) за литър гориво от цената на бензиностанциите. 

ЗА ПУБЛИЧНИ ИНВЕСТИЦИИ

Правителството заложи в програмата и ограничения за адаптиране на настоящите контракти за обществени вложения, финансирани от национални и европейски фондове. Заради нарастването на цените на материалите, труда, превоза и оборудването и с цел да могат да се осъществят тези планове, държавното управление дава поддръжка в размер на 2 милиарда леи (над 400 млн. евро) през 2022 година посредством програмата " Подкрепа за Румъния ".

ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА РАБОТНИ МЕСТА

С ограниченията, включени в програмата „ Подкрепа за Румъния “, държавното управление реши да продължи помощта за техническа безработица, която действаше и по време на пандемията от КОВИД-19. Така до края на 2022 година служащите, сложени в положение на техническа безработица, ще получават 75 % от заплатата си. Румънското държавно управление реши също да удължи и след 1 май програмата Kurzarbeit за понижаване на работното време, като страната компенсира напълно или отчасти пропуснатите заплати.

Правителството е планувало също опция за работодателите да усилят по избор минималната работна заплата с 200 леи, които няма да се таксуват с налози.

ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

За земеделските стопани програмата " Подкрепа за Румъния " планува помощ в размер на 200 млн. евро. Средствата ще се отпускат за преправка на селскостопански артикули в Румъния, а на земеделските производители ще бъде препоръчана награда в размер на 10 % от цената на модифицираните артикули. Правителството реши също да отпусне 300 млн. евро за оборотни средства на румънските фермери, като договорите за финансиране би трябвало да бъдат подписани до 30 юни. Друга мярка, която утвърдиха управляващите в Букурещ, е 3000 леи (1187 лева.) брутна минимална заплата в селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия, сходно на тази в строителния бранш.

Програмата „ Подкрепа за Румъния “ планува разпределяне от 1 август 2022 година на 100 млн. евро за капитализиране на националното комерсиално сдружение UNIREA, чиято съществена активност е организация и развиване на търговията на едро и дребно със селскостопански артикули: зърнени храни, зеленчуци и плодове, месо, млечни артикули, яйца и други сходни, както и вносно-износни интервенции с тази категория артикули. Средствата за тази цел ще бъдат обезпечени от държавния бюджет.

СОЦИАЛНИ МЕРКИ

В рамките на програмата " Подкрепа за Румъния " ваучери за съществени хранителни артикули на стойност 50 евро на всеки два месеца ще се оферират на следните категории хора: фамилии с най-малко две деца или самотни родители с приход на член от фамилията под 600 леи (237 лева.) на месец; пенсионери с приход под 1500 леи (593 лева.) на месец; хора с обезпечен най-малък доход; хора с увреждания и няколко други уязвими групи. Общата стойност на тези ваучери ще възлезе на един милиард евро.

От ваучери ще могат да се възползват и студентите, които получават обществени стипендии. Те ще получават 30 евро всеки месец от образователната година за закупуване на храна, учебни принадлежности и облекла.

В програмата „ Подкрепа за Румъния “ е заложено и нарастване на цената на ваучерите за храна с 50 % -  от 20,17 леи на 30 леи (близо 12 лева.).

Правителството реши също да удвои надбавките за храна за болнични пациенти и възрастни хора, настанени в институции, от 11 леи дневно на 22 леи дневно (8,71 лева.).

Увеличават се и дневните суми за храна за деца в системата за специфична протекция, деца с увреждания и майки в родилни домове до 16 леи дневно и 22 леи дневно (в взаимозависимост от възрастта). Децата и младежите, включени в системата за специфична протекция, ще получават повече пари месечно за персонални потребности - вместо сегашните 28 леи - 150 леи (близо 60 лева.). Правителството усили и годишните суми, които се отпускат на деца и младежи за облекла, обувки и училищен принадлежности, с 58,5 %. Месечната помощ за приемна грижа се усилва от 630 леи на 900 леи (356 лева.) на месец, а за деца с увреждания - от 945 леи на месец на 1350 леи (534 лева.) на месец.

ЗА РУМЪНСКИТЕ СЕМЕЙСТВА

В ограниченията за подкрепяне е включено и удължение на програмата за ин витро оплождане - през 2022 година 5000 души ще могат да аплайват по тази стратегия.

Правителството е планувало също 500 милиона леи (около 100 млн. евро) под формата на гаранции по заеми. По програмата „ Старт на фамилията “ за млади фамилии се планува 80 % държавна гаранция по заем до 75 000 леи (близо 30 000 лева.) за възнаграждение на детска ясла, детска градина, учебно заведение, извънкласно образование, наем или първична вноска за закупуване на жилище. 

ЗА СТУДЕНТИТЕ

В Националната студентска капиталова стратегия държавното управление е планувало 80 % държавна гаранция по заеми до 50 000 леи (близо 20 000 лева.) за такси за образование, издаване на книги или профилирани образования и възнаграждение на настаняване в студентски общежития.

Като продължение на програмата „ Подкрепа за Румъния “ на 23 май ръководещите в Букурещ оповестиха нови обществени и стопански ограничения на стойност 1,1 милиарда евро. Според известието от 1 юли ще влезе в действие 9-месечна пролонгация на банковите лихви за популацията и компаниите с финансови усложнения и ще бъде отпусната еднократна помощ в размер на 700 леи (277 лева) за всички пенсионери с пенсии под 2000 леи (791 лева.), т.е. към 3,2 милиона румънци.

ИМА ЛИ ПОВОД ЗА ПРАЗНИЧЕН ЕНТУСИАЗЪМ?

В обява Дойче веле подлага на критика „ празничния възторг “, с който водачите на ръководещата коалиция оповестиха пакета от обществени и стопански ограничения, включени в програмата „ Подкрепа за Румъния “. 

Необходимостта от използване на спешни ограничения не е мотив за победно угощение. Кризата е причина за безпокойствие, а не за фанфари, означи медията. Според Дойче веле няма никаква причина за наслада, а таман в противен случай, че 1,8 милиарда евро от европейските фондове, останали неусвоени, ще отидат за обществена отбрана. „ Ако тези европейски пари бяха употребявани в подобаващия миг за вложения в развиването на страната и производството, може би през днешния ден щяхме да имаме по-малка потребност от обществена отбрана. Бихме имали по-малка потребност от риба, която се разпределя от държавната хазна, тъй като бихме имали повече въдици, с които сами да я осезаем “, разяснява Дойче веле. 

Евродепутатът от опозиционната реформаторска партия Съюз за избавление на Румъния Драгош Пъслару разяснява, че вместо да се раздават ваучери би било по-добре да се актуализира минималната заплата с размера на инфлацията. 

И. д. водачът на Съюз за избавление на Румъния Каталин Друла съобщи, че вместо да понижи бюджетния недостиг, да укроти заемите и да управлява инфлацията, ръководещата коалиция непрестанно усилва разноските и дава празни обещания. 

„ Движим се с цялостна скорост към злополука. Имаме коалиция на банкрута отпред (на държавата) и румънците виждат резултатите всеки ден в елементарни индикатори. Рекордна инфлация, неконтролируемо повишение на цените, незаконна задлъжнялост на страната, по-високи лихвени проценти, увеличение на държавните разноски, угояване на партийната клиентела и обедняване на румънците ", заключи опозиционният водач.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР