„За да организираме всичко около тестването на учениците са ни

...
„За да организираме всичко около тестването на учениците са ни
Коментари Харесай

Денков: Учениците, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, няма да се тестват

„ За да организираме всичко към тестването на учениците са ни нужни два дни след доставката им. Казваме, че в случай че ги имаме в понеделник – присъственото образование ще стартира в сряда. На този стадий това важи единствено за 1-4 клас, тъй като при тях е най-нужно да бъдат в клас”. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България” просветителният министър акад. Николай Денков.

„ Очаквам до една седмица по-късно да можем да вкараме и по-големите възпитаници. Предпазлив съм в обещанията, тъй като могат да се случат доста непредвидени неща”, добави той.

„ Проблемът с определените проби е, че те не са толкоз лесни и децата няма да могат да ги вършат сами. Това беше цената, с цел да не влиза нищо в устата им. Като качество те са доста по-точни и селективни от здравна позиция. Целият личен състав на учебното заведение би трябвало или да е имунизиран или да се тества”, изясни просветителният министър.

Той изясни и доводите тестванията да се вършат в учебно заведение, а не у дома.

„ Имаме известни подозрения, че има възможност тестванията у дома да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и в случай че има положителен тест детето се отделя”, сподели просветният министър.

Денков напомни, че от 15 септември до 15 октомври броят на инфектираните деца на дневна база се е нараснал с 5 пъти.

„ Преди седмица имахме 500 инфектирани деца, а тази седмица към този момент сме на 350. Очакваме идната седмица да са още по-малко. Създаваме нова среда, в която връщаме децата.

Резултатът от никакви ограничения е разболяване на децата”, сподели отрасловият министър.

Децата, които са преболедували и имат документ няма да бъдат тествани. Същото ще важи и за по-големите имунизирани деца, добави акад. Денков.

Според него, в случай че родителите, които решат да задържат децата си у тях би трябвало да се включат интензивно в процеса. Министърът добави, че се разисква учителите да получат в допълнение заплащане за осъществяването на тестванията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР