За да има предсрочни избори, трябва да са изпълнени няколко

...
За да има предсрочни избори, трябва да са изпълнени няколко
Коментари Харесай

Георги Първанов: За да има предсрочен вот е необходима силна опозиция, а БСП е част от пейзажа

За да има предварителни избори, би трябвало да са изпълнени няколко условия. На първо място - би трябвало да е напрежение в ръководещата коалиция. Въпреки напъните на Валери Симеонов в тази посока, това към този момент не е по този начин. Второ - би трябвало да има мощна съпротива. "Позитано " 20 обаче се възприема по-скоро като част от пейзажа. Трето - би трябвало да има мощно обществено напрежение. За това има податки, само че не мисля, че към този момент и този фактор е налице ".
Така президентът два мандата Георги Първанов разяснява пред Нова телевизия прогнозите, пристигнали в последните дни от Българска социалистическа партия, че може да се стигне до предварителен избор у нас още веднъж, откакто мине европредседателството. По думите на Първанов обаче говоренето за нови избори от левицата е по-скоро "част от ескалацията на вътрешнопартийното напрежение, помпане на самочуствието ".
Бившият водач на АБВ разяснява и връзките сред Бойко Борисов и Румен Радев от гледна точна на това, че и до момента в който той бе държавен глава при първия мандат на Борисов сред "Дондуков " 1 и "Дондуков " 2 прехвърчаха искри. Според Първанов обаче е имало и по-тежки дни за връзките сред институциите. А сега връзките премиер-президент, в случай че изглеждан напрегнати, то е по-скоро по друга причина. "Става дума за мощни фигури, които мъчно мелят между тях, в случай че мога да перефразирам националната сентенция ", изясни Първанов.
Попитан дали репликата му за Валери Симеонов е подигравка или в действителност счита, че вицепремиерът от "Обединените патриоти " се старае да внася ужас в ръководещата коалиция, вившият държавен глава изясни, че въпросите, поставяни от Симеонов не са нови - нито за назначенията, нито за връзката с ГЕРБ. "В предходния мандат АБВ напусна ръководството с ГЕРБ поради неналичието на разговор и метода на назначения ", заявява Първанов.
Той настоя когато се приказва за назначения на родственици и партийци, да се ревизира кои са околните на властта в бордове на компании и в ръководство на планове, през които минават милиони, а не дали нечий родственик взима заплата в някоя общинска детска градина, да вземем за пример.
За настояването на Българска социалистическа партия да бъдат огласени имената на политици, които са се облагодетелствали от КТБ - нещо, с което и Бойко Борисов се съгласи, Първанов напомни, че на него самия му се е налагало да опровергава по какъв начин имал пари във банкрутиралата банка. Затова в случай че нещо ще се разкрива, това би трябвало да го създадат способените органи, "а не да вървим по жълтите медии и подправените вести ". Бившият президент съобщи още, че към този момент и той мъчно се ориентира кое в политиката ни е реплика и кое - действително желание.
Първанов разгласи, че написа книга, в която събира паметта си и документите, спомените за връзки и диалози. Но не издаде повече по тематиката.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР