За да дойде на власт формацията, която е с най-висок

...
За да дойде на власт формацията, която е с най-висок
Коментари Харесай

Стефан Янев: Не искам да влизам в дебат с Нинова, тъй като служебното правителство е безпартийно

За да пристигна на власт групировката, която е с най-голям % и предстоящо ще има максимален брой депутати, им следва да изминат още един дълъг път за сформиране на болшинство в Народното събрание. Всичко е в развиване, да не раздаваме от в този момент присъди и оценки. Това съобщи служебният министър-председател Стефан Янев в изявление за " Денят онлайн " по Nova NEWS.

,,В момента ситуацията е много характерно, тъй като по волята на българските гласоподаватели евентуална коалиция ще би трябвало да бъде формирана от партии с друг политически светоглед и ориентировка. Тези партии ще имат извънредно сложната задача за един къс интервал от време да бъдат в положение да изработят платформата за главните политики и промени, които българите чакат. Задачата не им е лесна и дано да не се опитваме да им внушаваме какво би трябвало да правят``, добави Янев.

Стефан Янев след запитване на Novini.bg: Големият въпрос е за какво партиите не намират метод да сформират кабинет

,,Служебният кабинет се опита и в огромна степен съумя да покаже институционалност, т.е. по какъв начин институциите да работят в полза на жителите. Освен това успяхме да демонстрираме и отговорност към самите жители. Нещо повече, считам, че служебният кабинет съумя да вдъхне на хората вяра, че смяната е възможна``, разяснява още министър председателят.

На въпрос за днешната оставка на Нинова и част от обвиняванията й към служебното правителство Стефан Янев посочи, че не желае да влиза в спор с нея, защото служебното държавно управление е безпартийно.

Предпочитам да не давам отговор на реплики, не бих желаех да пояснявам нейните думи и решения. Принципът на работа на служебния кабинет, който аз съм спазвал през цялото време, е да не разясняваме политически отзиви и изявления, тъй като ние сме непартийни. От тази позиция с подобен вид лексика и разногласия на партийно равнище не желая да влизам, обясни той и посочи, че е провел диалог с представителя на кабинета Антон Кутев, който прикани Нинова да си подаде оставката след слабия резултат на Българска социалистическа партия на изборите.

Относно това дали има възможност да остане министър председател и в едно постоянно държавно управление, Янев подсети, че до тогава има задоволително време и този въпрос ще се разиска едвам когато сред обособените партии бъде реализирано единодушие и бъде подписано съдружно съглашение.

Служебният министър председател прикани партиите да изпратят специалисти във финансовото министерство, с цел да може дружно да изработят плана за държавния бюджет за 2022 година, което по думите му е най-важното нещо за страната.

Относно тематиката " Северна Македония " и поръчките, които Петков и Василев са дали по въпроса, Стефан Янев обясни, че е нужно двустранно решение в разногласието.

Ние освен преговаряхме със Северна Македония, само че и препотвърдихме, че поддържаме страната в устрема ѝ за по-добро бъдеще и европейско развиване. Но в това време нерешените въпроси би трябвало да бъдат погледнати в цялата им дълбочина, от позиция на българския народен интерес, сподели още служебният министър председател.

Според него историята не е главен мотив, а правата на македонските жители с българско съзнание, защото те не се усещат удобно в личната си страна.

Историята е многопластова, тя не е просто спор за някакви събития и персони. Историята е обвързвана с метода, по който се интерпретират историческите събития, по метода, по който съществуват монументи, чието наличие е антибългарско. Този език на ненавист е и в книгите, които се учат в учебните заведения. За тези жители, които имат родственици, живеещи от другата страна на границата, този проблем да бъде комплициран на масата, минимизиран в една дума – история, в огромна степен е несъстоятелно. Служебното държавно управление систематично поставя старания да отбрани българския интерес в условия на интернационален напън. Другата страна избра, вместо да седне на масата и да търси решение, да търси поддръжка по различен метод, уточни Янев.

Той е на мнение, че стремежът да се търси бързо решение по въпроса ще засегне българските национални ползи и съгласно него не е целесъобразно, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР