За да бъде здрав четириногият домашен любимец, той се нуждае

...
За да бъде здрав четириногият домашен любимец, той се нуждае
Коментари Харесай

Кои храни са отровни за хъскитата?

За да бъде здрав четириногият домакински любим, той се нуждае от добре уравновесена диета, състояща се единствено от потребни за него храни. Има обаче стопани, които самоуверено опитват с храната на своето куче и се случва да смесват разнообразни хранителни артикули, постоянно взаимствани от човешката храна. Такива опити са изцяло неприемливи за породата хъски, тъй като това куче е доста взискателно към храната си.

Кои храни не трябва в никакъв случай да се дават на хъскито поради риска от отравяне, е информация, потребна за стопаните на животно от породата хъски, с цел да се избегнат трагични произшествия.

Ето ги най-опасните храни за хъски!

1. Авокадо

Авокадото главно съставлява проблем за птиците, зайците, магаретата, конете, овцете и козите. То съдържа персин, който може да докара до повръщане и диария при кучетата. Ако авокадото се отглежда у дома, добре е кучето да е надалеч от растението, защото персинът се съдържа и в листата, семената и плода. Също по този начин семето може да заседне в червата, а това може да бъде доста рисково. Дори не си и помисляйте да давате авокадо на кучето.

2. Лук и чесън

Лукът и чесънът, без значение в каква форма - свеж, на прахуляк, приготвен не трябва да се дава на хъскито. Той може да докара до умъртвяване на червени кръвни кафези и анемия. Дори и лукът на прахуляк може да бъде рисков. Ако кучето поеме в огромни дози лук или чесън, това може да докара до отравяне. Сигнали като повръщането, проблеми с дишането и уязвимост, са присъщи за отравяне с тази зарзават.

3. Грозде и стафиди

 Кои храни са отровни за хъскитата?

Ако дадете на кучето грозде и стафиди, те могат да доведат до проблеми с бъбреците. Хъскито може да се почувства зле даже от малко количество. Силното повръщане е един от признаците, за които би трябвало да се следи. Кучето доста бързо става мудно и депресирано след потреблението им.

4. Ядки

Ядките от макадамия преди всичко са неразрешени храни за хъскито. Дори в случай че погълне единствено няколко, то ще вдигне висока температура, ще получи напрежение в мускулите, ще стартира да повръща, а задните му крайници ще отслабнат. Изключително нездравословно е да хапне шоколад в композиция с ядки от макадамия. Резултатът ще бъде съдбовен за кучето. Ядки като бадеми, фъстъци, орехи съдържат огромни количества масла и мазнини. Те могат да причинят повръщане, диария и даже панкреатит. Затова огромни количества от тях са нездравословни и се явяват животозастрашаващи.

5. Шоколад

Повечето хора знаят, че шоколадът спада към отровните храни за всички породи кучета, без значение дали става дума за бял или черен. Най-вреден е черният шоколад и неподсладеният шоколад за печене. При приемането на малко по-големи количества, реакцията е диария, повръщане, проблеми със сърцето, трептене, пристъпи и да докара до гибел. Причина за отравянето е теоброминът, който се съдържа в шоколада.

 Кои храни са отровни за хъскитата?

6. Костилките от сливи, праскови, кайсии

Те съдържат цианид, който е токсичен, както за хората, по този начин и за всички породи кучета.

7. Подправки и храни от кухнята

Содата за самун, бакпулвера, индийското орехче и други подправки могат да бъдат мощно отровни за хъскито. Трябва да се държат в обезопасени шкафове в кухнята.

Вижте също:

- по какъв начин да храним хъски

- по какъв начин да гледаме хъски

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР