За да бъде овладяна енергийната криза в Литва, правителството предлага

...
За да бъде овладяна енергийната криза в Литва, правителството предлага
Коментари Харесай

Литва с огромна финансова помощ за справяне с енергийната криза


За да бъде овладяна енергийната рецесия в Литва, държавното управление предлага огромна финансова помощ за потребителите. Освен таван на цените на електричеството и газа, проектът планува повдигане на заплатите и отчасти връщане на отдалечената работа.

Понеделниците и петъците литовците ще работят от у дома. Поне в фирмите, където е допустимо да бъде върнат отдалечения метод на работа.

" Бизнесът се сблъсква с големи проблеми. Все по-трудно компаниите съумяват да си заплащат сметките. В началото на пандемията имаше ограничения, които доста помогнаха на бизнеса, тъй че някои от тях още веднъж могат да бъдат въведени ", споделя Орестас Прейксайтис, търговски шеф.

През зимата температурата в публичните здания не би трябвало да надвишава 19 градуса. Много басейни и спортни зали оповестиха, че са принудени да затворят или да лимитират работата си.

" Ще имаме доста разноски, само че въпреки всичко имаме отговорност пред обществото. Децата би трябвало да има къде да се учат да плуват, за това ще затворим единствено дребните басейни ", споделя собственичка на състезателен център.

За да се оправят литовците с енергийната рецесия, управляващите във Вилнюс поставят таван на цените на тока и газа, усилват минималната заплата с 15 до 20 %, пенсиите с - 10 % и предизвикват производството на зелена сила.

" Държавата има съответен проект по какъв начин да помогне на литовския народ. И мога да ви уверя, че пакетът от помощи е от най-големите в Европейския съюз ", съобщи Миколас Маяускас, ръководител на парламентарната бюджетна комисия.

Според държавните калкулации, с новите ограничения потреблението на електрическа енергия в страната може да бъде свито с 20 %. Що се отнася до пестенето на гориво - вкарва се ограничаване за скоростта по автомагистралите от 130 на 110 километра. Изискването ще важи 7, а не както беше до момента 5 месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР