За България и ЕС ще е по-добре, ако Кемал Кълъчдароглу

...
За България и ЕС ще е по-добре, ако Кемал Кълъчдароглу
Коментари Харесай

Анализатор: Ако Ердоган загуби с малко, се очаква провoкиране на социално напрежение с намеса на военните

За България и Европейски Съюз ще е по-добре, в случай че Кемал Кълъчдароглу завоюва изборите в Турция. Под негово управление Европейският съюз би имал по-сигурен сътрудник в лицето на турската страна. Такова мнение изрази в студиото на Нова телевизия интернационалният анализатор Мартин Табаков.

„ Знаем, че след 20-годишно ръководство на Ердоган геополитическата ориентировка на Турция бе релативизирана и то в посока на в допълнение задълбочаване на връзките на Анкара с Москва. Това няма по какъв начин да не е проблем поради това че НАТО разчита за своя югоизточен фронт на турската страна ”, посочи Табаков. Според него Реджеп Ердоган към този момент е записал дребна победа, правейки изборите оспорвани.

„ Преди да стартира акцията той очевидно изоставаше. Към този миг и двамата имат действителен късмет за победа ”, разясни анализаторът.

Според него, в случай че Кълъчдароглу победи, главен акцент в ръководството му ще бъде разрешаването на икономическите проблеми в страната.

„ Той идва от партия, която исторически е водила по-различна външна политика от това, което назоваваме „ неосманизъм на турския президент ”. Неговата ориентировка е по-скоро е геополитически западна ”, добави Мартин Табаков. По думите му високата инфлация ще изиграе главно значение за разелутата на този избор.

„ В партията на Ердоган разискват няколко разновидността. Ако той загуби с малко, се планува сюжет Тръмп- Болсонаро. Тоест, провикаране на обществено напрежение, тъй че и военните да се намесят и да бъде провокирана смяна на изборния резултат. Ако се стигне до по-голяма загуба, тогава сюжетът е да остане в съпротива, само че да се възползва от разликите, които има в лицето на Кълъчдароглу ”, разясни анализаторът.

До вота в Турция остават броени дни. Повечето турски социолози дават дребна преднина на съперника на Реджеп Ердоган. Според анализатори страната мъчно ще избере президент от първия тур и евентуално ще се стигне до балотаж. А, през вчерашния ден, изненадващо един от четиримата претенденти Мухарем Индже разгласи, че отдръпва кандидатурата си. Очаква се неговите гласове ще отидат в поддръжка на Кълъчдароглу.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР