За активната позиция в защита на българската култура и за

...
За активната позиция в защита на българската култура и за
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова беше удостоена от Съюза на народните читалища със званието „Следовник на народните будители“

За дейната позиция в отбрана на българската просвета и за безусловната помощ за националните читалища Съюзът на националните читалища удостои вицепрезидента Илияна Йотова с почетното звание „ Следовник на националните будители “.

Сред носителите на званието са българският патриарх Неофит, акад. Светлин Русев, акад. Стефан Воденичаров, акад. Антон Дончев, акад. Благовест Сендов и доста други.

„ Читалището е онази светлина, която ни е нужна, когато губим пътя пред себе си. Светлината, която ни връща към полезностите, които запазиха българския народ и сътвориха българската страна “, уточни в благодарственото си слово вицепрезидентът. По думите й духовността, културата и образованието са трите стълба на развиването и „ който не осъзнава това, няма място нито в политиката, нито в ръководството на страната “.

„ Читалището е център на публичния живот в града и в селото, децата израстват там, развиват гениите си, получават познания и умения, основават другарства. Читалищата са мостът към традициите и към бъдещето “, съобщи Йотова. Тя посочи, че читалището има своите съдружници, само че и своите отрицатели. „ През седемте месеца на постоянния кабинет в Министерство на културата имаше хора, за които читалищата не бяха значими и бяха подготвени с лека ръка да ги закриват. Благодарение на общите ни старания, на неравната борба, водена от Съюза на националните читалища и неговия ръководител Николай Дойнов, успяхме да съхраним читалищата “, акцентира вицепрезидентът.

„ Затиснати от непрестанни рецесии, като че ли не виждаме една друга рецесия, която ще има тежки последици – рецесията в публичните връзки, във връзките посред ни, които ни вършат един народ. Всички вие, актуалните будители, ни връщате към тези полезности “, обърна се Илияна Йотова към читалищните дейци. Тя съобщи, че ще продължи да работи с тях, с цел да се върне достойното им място в обществото, трудът им също да бъде оценен по достолепие.

На церемонията на „ Дондуков “ 2 участва и президентът Румен Радев, който посочи големия принос на вицепрезидента към развиването на читалищното дело. Президентът поздрави читалищните дейци с идния Ден на националните будители.

От благоевградското читалище „ Никола Йонков Вапцаров “ подариха на Илияна Йотова градска носия, обичайната за района през 20-те години на предишния век, ушита особено за вицепрезидента.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР