За 14 февруари в Сочи е насрочена четвъртата лидерска среща

...
За 14 февруари в Сочи е насрочена четвъртата лидерска среща
Коментари Харесай

Путин, Ердоган и Рухани ще обсъждат Сирия

За 14 февруари в Сочи е планувана четвъртата лидерска среща на президентите на Русия, Турция и Иран за Сирия, съобщи Анадолската организация.

Планирани са разисквания по обстановката в Идлиб, изтеглянето на Съединени американски щати от страната и съставяне на комисията за новата сирийска конституция. Предвидена е и среща на Владимир Путин с Реджеп Ердоган. Руският президент ще се срещне настрана и с иранския Хасан Рухани.

Очаква се в границите на тройната среща водачите на страните-гаранти да са единомислещи за отбраната на териториалната целокупност на Сирия, за взаимната битка с терористите и сепаратистите, както и за продължаването на контактите в границите на формата в казахската столица Астана.

Последната сходна среща на тримата се състоя на 7 септември 2018 година в Техеран, тогава те се концентрираха в обстановката в зоната за деескалация в Идлиб. Ердоган прикани за преустановяване на огъня в Идлиб, където все още живеят 4 млн. мирни поданици. Десет дни по-късно Путин и Ердоган се срещнаха в Сочи. Двамата водачи там реализираха единодушие за буферната зона в северо-западната част на Сирия и за основаването на демилитаризирана зона вътре в Идлиб.

Независимо от това обаче силите на режима на Башар Асад и проиранските групировки не престават обстрела на зоната и на обитаемоте места. Само на 112 февруари по зоната за деескалация в Идлиб бяха нанесени над 100 артилерийски удари.

Русия предлага на Турция да проведат взаимна интервенция против групировката „ Хаят Тахрир Шам “, която съгласно Москва е отговорна за ескалацията на напрежението в Идлиб. Анкара не е склонна да поддържа тази самодейност поради вероятността от усложняване на филантропичната обстановка в района.

Освен това тримата водачи ще обсъдят готвената от Турция интервенция на изток от река Ефрат в Сирия и ситуацията в Манбидж. Русия по принцип не е срещу ликвидирането на кюрдските терористи от YPG/PKK в източната част на Сирия. Москва упорства контролът върху териториите, освободени от терористите, да бъде предаден на Башар Асад. Анкара е подготвена да задейства военните си запаси, с цел да не се допусне растеж на въздействието на YPG/PKK в регионите, следени от режима на Асад. Руската страна пък е подготвена да обезпечи разговор сред Турция и Асад по този въпрос.

Процесът на образуването на конституционната комисия за Сирия е комплициран от 50 подписа на участници във формата в Астана, които оферират в нея да взе участие и режимът на Асад. Дамаск упорства високо сложени представители на властта да бъдат включени в тази конструкция. С това Турция не е съгласна и смята, че комисията би трябвало да бъде уравновесена и в нея да влизат единствено хора, ползващи се с почитание в сирийското общество. Експертите свързват нежеланието на сирийския режим да направи отстъпки в политическото урегулиране с изтеглянето на американските войски от Сирия, което съгласно Асад ще ускори позициите му в страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР