Юристи по Европейско право са внесли жалба във Върховния административен

...
Юристи по Европейско право са внесли жалба във Върховния административен
Коментари Харесай

Юристи обжалват във ВАС решението на МС за откриване на кариера в землището на село Горнослав

Юристи по Европейско право са внесли тъжба във Върховния административен съд против решението на Министерски съвет за разкриване на кариера в землището на село Горнослав.

Това заяви в обзорната седмична стратегия на Дарик радио от студиото в Пловдив адв. Снежана Стефанова.

Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда, провеждана в екоинспекцията за интестиционното желание е завършила. Концесията за рандеман на подземни благосъстояния според Закона за подземните благосъстояния е напълно в пълномощията на Министерството на енергетиката.

Основните претекстове в жалбата, която е в отбрана настояванията на локалното население, радикално се разграничават от обясненията, които публично изпращат до Дарик радио от РИОСВ-Пловдив, разяснява още адв. Стефанова.

Съгласно Закона за запазване на околната среда, решенията от 2016 година, касаещи капиталовото желание на компания " Запрянови-03 ", са изгубили своята отминалост. Освен това са налице и други две значими събития - резерватът " Червената стена " става част от листата на Юнеско, а със заповед на Министерство на околната среда и водите, землищата на селата Горнослав и Добростан са включени в предпазена зона на Родопите, изясни юристът.

По думите й, тези условия не са взети поради от нито една от виновните институции.

Тя означи, че е извънредно озадачаващо и за какво цялата тази процедура за мраморната кариера продължава 7 години.

Както Дарик радио първо заяви подписката на хората от 2016 г, въобще не е стигнала до Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, защото тогавашният кметски наместник на Горнослав не е предал възражението на жителите.

Никой няма право да лишава правото на хората да живеят в здравословна среда, сподели още пред Дарик юрист Стефанова.

В отговор на публично питане на Дарик Пловдив по проблема, от районната екоинспекция събщиха, че за капиталовото желание в землището на с. Горнослав има издадено решение „ да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда “, което с решение от 08.01.2018 година Върховен административен съдоставя в действие. За времето на правосъдното обжалване 5-годишният период, очакван в Закона за запазване на околната среда стопира да тече до изговаряне на съда с влезнало в действие правосъдно решение, прецизираха още от Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив и към сегашния миг е в законова мощ.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР