Юристът Керин топли училища и болници Опасни връзки: Съдружник на

...
Юристът Керин топли училища и болници Опасни връзки: Съдружник на
Коментари Харесай

Дизелор отнесе 50 бона глоба за лошо гориво

Юристът Керин топли учебни заведения и лечебни заведения Опасни връзки: Съдружник на някогашен снабдител жали поръчката за гориво на общината Жалби блокираха доставки на гориво за 3,3 млн. лв. Спецзвено ще следи за лоялна конкуренция при горивата
През декември 2018 година Държавната организация за метрологичен и механически контрол наложи тежка санкция на веригата бензиностанции „ Дизелор “, тъй като продавали неподходящ на законовите условия бензин.

Служители на Главна дирекция „ Контрол на качеството на течните горива ” посетили бензиностанцията в град Стамболийски на 23 август 2017 година и ревизирали предлагания бензин А-95Н, доставен с декларация за сходство от компания „ Сакса ” ООД. За да бъде всичко изрядно, проверяващите взели шест проби по 0.85 литра, като горивото налели в авансово охладени и изплакнати железни съдове. След това пробите били затворени, маркирани и двукратно пломбирани.

Два дни по-късно бил осъществен тест в лицензираната лаборатория към организацията за механически контрол, който открил, че наличието на биогориво в бензина е 5.8 обемни %, което е в прорез със Закона за силата от възобновими източници, който постанова най-малко от 7 обемни %. Дружеството поискало ново проучване и една от пробите била изпратена до Сърбия за тест, който посочил 5.95 обемни % - още веднъж в прорез на закона.

На основа на разбора бил формиран и акт с санкция за 50 000 лв., а след това и наказателно разпореждане, което било доказано от Районния съд в Пловдив. Въпреки че протоколите от проучванията имат характера на експертиза, бензинджиите подали тъжба до Административния съд и подчертали, че най-вероятно има неточност в разчитането на резултатите от проучванията, защото за това е нужна съдебно-техническа експертиза, която била отказана от миналата инстанция.

Въз основа на това магистратите от Административния съд отменили решението на сътрудниците им от районното съдилище и върнали делото за разглеждане от различен състав, длъжен да изиска експертиза, която да извърши инспекция на отразените в протоколите резултати за неточности. Чакат се резултатите от спомагателната експертиза, която ще нищи неприятното качество на горивото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР