Юмит Йоздаг обича да говори за завладяването на Турция от

...
Юмит Йоздаг обича да говори за завладяването на Турция от
Коментари Харесай

Изненадващ възход: Коя е турската Партия на победата?


Юмит Йоздаг обича да приказва за " завладяването на Турция от бежанците ". И намира от ден на ден слушатели за расистките си тези. Новата му " Партия на успеха " си пробива път с изненадваща скорост.

19 май е празничен ден в Турция. Основоположникът на републиката - Кемал Ататюрк - го афишира за Ден на младежта и спорта. В турските учебници по история написа, че на 19 май 1919 година той стартира освободителна война против западните сили, траяла до основаването на републиката през 1923 година.

Бежанците - зложелател номер 1 на новата турска партия

За Юмит Йоздаг, водач на новата “Партия на успеха ”, 19 май беше мотив да покаже национализма си. Той посети мавзолея на Ататюрк в Анкара и даже театралничи с минувачи пред огромния паметник. В последните седмици Йоздаг се трансформира в същинска звезда.
Редакцията предлага
Навсякъде, където се появи, се събира голям брой от хора. Всички желаят да го видят, мнозина - да показват поддръжката си към него. Защото Йоздаг приказва по - галопиращата инфлация, намаляването на покупателна дарба, бежанците.

По публични данни в Турция живеят към 3,8 милиона сирийски бежанци. Към тя се прибавят и избягалите от Афганистан, Ирак, Пакистан и други страни. Според Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците те са към 320 000. Но действителният брой на мигрантите в Турция евентуално е доста по-висок.

“Не желаеме народът ни да се бори с апетит и беднотия, до момента в който парите от налозите ни отиват за сирийци, афганистанци и пакистанци ”, разпалено повтаря Йоздаг на събития в последните седмици. Демонизирането на бежанци се приема добре от доста турци. Защото те се опасяват -. Населението страда от огромния растеж в цените, а решение не се вижда.

Йоздаг има дълга политическа кариера зад тила си

Юмит Йоздаг не е от през вчерашния ден в политиката, само че реториката му е напълно нова. Баща му е измежду създателите на крайнодясната Партия на националистическото деяние (ПНД). Майка му е първата председателка на женската организация на партията. Йоздаг е роден в Япония при започване на 60-те години, когато татко му работи като посланик там. След това учи политология, философия и стопански науки в Мюнхен.

Той също е бил член на ПНД, само че през 2016 година е изключен от партията поради рецензии към управлението ѝ. Йоздаг не утвърждава обстоятелството, че ПНД е в съюз с Партията на справедливостта и развиването на Ердоган, изпълнявайки ролята на нейна патерица. С други отцепници той основава “Добрата партия ”, само че е изключен и от нея през 2021 година. Днес е водач на лична политическа мощ - “Партия на успеха ”.

Расистките и крайнодесни възгледи събират поддръжка

Със своята крайнодясна, расистка и антибежанска изразителност “Партия на успеха ” натрупа поддръжка. Експерти предизвестяват, че Йоздаг залага и на пантюркизма - националистическия блян за етнически хомогенна турска страна от Балканите до Западен Китай.

Много от сирийските бежанци към този момент имат личен бизнес в Турция

Йоздаг остро подлага на критика ръководещата партия. Наскоро той имаше сериозен спор с министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Сойлу беше разкритикувал Йоздаг за това, че партията му е финансирала филм, ориентиран против бежанците. Конфликтът сред двамата мъже стигна до такава степен, че Йоздаг предложения Сойлу на двубой, при положение, че министърът на вътрешните работи се чувствал “достатъчно мъж ”. Заради това си държание Йоздаг получи поддръжка и от опозицията, в това число от най-голямата опозиционна партия - Републиканската национална партия.

Ще успее ли Йоздаг?

Може ли " Партията на успеха " на Йоздаг да се утвърди? Според политолога Берк Езен от университета " Сабанджъ " към момента е доста рано да се вършат прогнози. Истинският капацитет на Йоздаг ще се разкрие след няколко години. И преди партия се е отцепвала от националистите. Но разликата в този момент е, че " Партията на успеха ” е съперник на държавното управление на Ердоган. Освен това останалите националистически партии постоянно са били свързани с така наречен “дълбока страна ” в Турция и с паравоенните организации. Йоздаг обаче се дистанцира от тях.

Според политолога Берк Езен " Партията на успеха " наподобява на европейските популисти. Не единствено поради реториката против бежанците, а и тъй като за Йоздаг Турция се разделя на два лагера - от едната страна били държавното управление и опозицията - т.е. политическият хайлайф, който покорно приемал „ завладяването на Турция “ от бежанците. От другата страна били хората, които Йоздаг щял да избави със своята " Партия на успеха ". За Езен е много изненадващо, че сходна популистка партия не се е появила още по-рано в страната. Каквото и да се случи с нея обаче, е явно, че въпросът за бежанците ще продължи да вълнува турското общество.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР