Южният или антарктически морски слон (Mirounga leonina) е един от

...
Южният или антарктически морски слон (Mirounga leonina) е един от
Коментари Харесай

Кой може да остане най-дълго под водата?

Южният или антарктически морски слон (Mirounga leonina) е един от двата типа морски слонове, които са най-едрите представители на перконогите бозайници. Среща се най-вече по крайбрежието на субантарктическите острови.

Това е най-големият представител на тюлените. Женските тежат към 680 кг и са дълги до 3 метра, а тежестта на мъжките е към 3600 кг, а дължината им постоянно надвишава 6 метра.

Знаете ли обаче, че този симпатяга може да остане цели 2 часа под ледените антарктически води, без нито един път да се покаже на повърхността. Впечатляващо, нали? И това не е всичко – може да се потопи на дълбочина до 1800 м, където слънчевата светлина съвсем не доближава.

Морските слонове не съхраняват кислорода в белите си дробове, а най-вече в мускулите и кръвта си. Те имат доста повече червени кръвни телца от индивида, което е и повода да могат да не поемат О2 доста по-дълго време.

Подобно на множеството тюлени, морският слон гълтам храната си цяла, защото зъбите му не са пригодени за дъвчене.

По отношение на фамилията са доста ревностни - мъжките постоянно се впускат в яростни борби за територии и женски тюлени. Заплашителните звуци, които издават с муцуните си, могат да бъдат чути от километри.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР