Южните части на Бразилия са в бедствено положение заради най-тежките

...
Южните части на Бразилия са в бедствено положение заради най-тежките
Коментари Харесай

Най-тежките от 80 г. наводнения: Над 40 са жертвите в Бразилия, десетки са в неизвестност

Южните елементи на Бразилия са в бедствено състояние поради най-тежките от 80 години наводнения. Най-сериозно обиден е южният щат Рио Гранде дел Сул на границата с Аржентина и Уругвай.

Броят на жертвите е към този момент над 40. Още 70 са в неопределеност. Засегнати са близо 500 обитаеми места. Властите изтеглиха близо 20 000 души и оповестиха изключително състояние в няколко района заради заплаха от преливане на язовири.

Това е четвъртото сходно естествено злополучие за последната година. Големи наводнения имаше през юли, септември и ноември 2023 година, като жертвите тогава бяха общо 75 души.

 Драматични наводнения в Бразилия, избавят хора от покриви на здания (СНИМКИ и ВИДЕО) Светът 2 мин. Драматични наводнения в Бразилия, избавят хора от покриви на здания (СНИМКИ и ВИДЕО)  Тежки наводнения в Анкара (ВИДЕО) Светът 2 мин. Тежки наводнения в Анкара (ВИДЕО)  Силни стихии и наводнения в Китай, евакуирани са десетки хиляди (ВИДЕО) Светът 2 мин. Силни стихии и наводнения в Китай, евакуирани са десетки хиляди (ВИДЕО)  Как се промени живота в Дубай след наводненията? Светът 2 мин. Как се промени живота в Дубай след наводненията?  Да приземяваш самолети във вода: Дъждовете в Дубай трансформират пистите в море (ВИДЕО) Светът 5 мин. Да приземяваш самолети във вода: Дъждовете в Дубай трансформират пистите в море (ВИДЕО)  Драматични наводнения в Бразилия, избавят хора от покриви на здания (СНИМКИ и ВИДЕО) Светът 2 мин. Драматични наводнения в Бразилия, избавят хора от покриви на здания (СНИМКИ и ВИДЕО)  Тежки наводнения в Анкара (ВИДЕО) Светът 2 мин. Тежки наводнения в Анкара (ВИДЕО)  Силни стихии и наводнения в Китай, евакуирани са десетки хиляди (ВИДЕО) Светът 2 мин. Силни стихии и наводнения в Китай, евакуирани са десетки хиляди (ВИДЕО)  Как се промени живота в Дубай след наводненията? Светът 2 мин. Как се промени живота в Дубай след наводненията?  Да приземяваш самолети във вода: Дъждовете в Дубай трансформират пистите в море (ВИДЕО) Светът 5 мин. Да приземяваш самолети във вода: Дъждовете в Дубай трансформират пистите в море (ВИДЕО)

По данни на Бразилската геоложка работа сегашните наводнения в Рио Гранди до Сул са по-големи от тези от времето на историческия потоп през 1941 година В някои градове е записано най-високото равнище на водата, откогато е почнала да се води статистика преди близо 150 години, написа Българска телеграфна агенция.

В четвъртък язовирната стена на водноелектрическа централа сред градовете Бенто Гонкалвеш и Котипора отчасти се срути, а цели градове в долината на река Такуари бяха изцяло залети.

 Наводненията в Бразилия Снимка: EPA

Има известия за спирания на електрозахранването, връзките и водоснабдяването из цяла Бразилия. По данни на службата за гражданска отбрана над 24 000 души е трябвало да изоставен домовете си.

Заради проблемите с телекомуникациите и електричеството доста хора мъчно съумяват дават настояща информация на своите близки и родственици зад граница за ситуацията, в което се намират.

Над градовете непрестанно прелитат хеликоптери, а блокирани фамилии с деца чакат избавителни екипи по покривите на постройките.

Метеорологичната конюнктура в Южна Америка се въздейства от климатичния феномен " Ел Ниньо " – от време на време естествено събитие, което затопля повърхността на Тихия океан. " Ел Ниньо " в предишното е причинявал суши в северната част на Бразилия и интензивни превалявания в южните региони на страната.

Тази година въздействието на " Ел Ниньо " е изключително трагично, като в Амазония се следи историческа суша. Учени настояват, че рисковите метеорологични феномени се случват все по-често заради провокираното от индивида изменение на климата.

Заради мащабите на нещастието губернаторът на щата Едуардо Лейте афишира бедствено състояние за интервал от 180 дни на цялата територия на Рио Гранде дел Сул.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР