Новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай днес официално встъпи в

...
Новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай днес официално встъпи в
Коментари Харесай

Тайван има нов президент. Китай реагира със санкции

Новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай през днешния ден публично встъпи в служба, оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Асошиейтед прес дефинира Лай като релативно сдържан политик, който ще поставя старания да резервира политиката на дефакто самостоятелност на самоуправляващата се островна народна власт, като в същото време се пробва да укрепи отбраната ѝ от Китай.

На церемонията по встъпването в служба Лай одобри поздравления от политици и делегации от 12 страни, които поддържат публични дипломатически връзки с Тайван, както и от представители на Съединени американски щати, Япония и разнообразни европейски страни.

Ройтерс разяснява, че Лай е изправен пред ядосан и надълбоко недоверчив Китай, който го счита за „ сепаратист “, както и пред раздробен парламент, опозицията в който няма самообладание да го провокира.

Очаква се в речта си след полагането на клетвата Лай да изрази благосклонност към Китай, като призове и двете страни на Тайванския проток да се стремят към мир, е съобщил почитан представител, осведомен с тематиката.

Китай гледа на Тайван като на своя територия и в никакъв случай не се е отказвал от опцията да я причисли със мощ, а в последно време Пекин ускори намеците, че може фактически да го направи.

От своя страна Лай предложи диалози с Китай, като съобщи, че единствено тайванският народ може да вземе решение за своето бъдеще. Пекин обаче отхвърли предлагането му.

Китайското министерство на търговията разгласи през днешния ден, че ще наложи възбрана на избрани американски компании да правят експортни и импортни действия, свързани с Китай, и ще им забрани да вършат нови вложения в страната, заяви Синхуа.

В известието се споделя, че фирмите са включени в листата на „ неблагонадеждните организации “, тъй като са продавали оръжие на Тайван.

Санкционираните компании са „ Дженеръл Атомикс Еърънотикъл Системс “ (General Atomics Aeronautical Systems), „ Дженеръл Дайнамикс Ленд Системс “ (General Dynamics Land Systems) и „ Боинг Дифенс, Срейс енд Секюрити “ ( Boeing Defense, Space & Security).

На високопоставените ръководители на фирмите се не разрешава да влизат в Китай, разрешенията им за работа и за престой ще бъдат анулирани, а бъдещи позволения няма да бъдат издавани, се споделя в известието. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР