Югоизточна Турция продължава да се люлее. 50 труса са станали

...
Югоизточна Турция продължава да се люлее. 50 труса са станали
Коментари Харесай

Нов силен трус в съседна Турция: Кадри са запечатали момента на рухването на множество сгради

Югоизточна Турция продължава да се люлее. 50 труса са станали в страната през последните часове през днешния ден...

Трус от 5,6 по Рихтер през днешния ден лиши живота на един човек и рани още 110 души в град Малатия.

Кадри са запечатали момента на рухването на голям брой здания. По данни на управляващите - общо 29 сгради са се срутили, поради мощното земетресение.
                           

На място незабавно са пристигнали избавителни екипи, които са съумели да извадят живи над 30 души.

Си Ен Ен - Тюрк заяви за избавени татко и щерка отдолу под руините, съобщи Българска телеграфна агенция.

Властите приканиха жителите да не влизат в сгради, развалени при земетресенията от началото на месеца. Хиляди здания в Югоизточна Турция следва да бъдат съборени.

„ Моята постройка беше единствено на 12 години. Заради вреди по нея ще бъда съборена. Ако има немарливост от страна на изпълнителите и тези, които са направлявали строителството, те би трябвало да бъдат подведени под отговорност “, декларира жителят на Хатай Халил, написа 24 часа.

Очаква се земетресенията да имат бездънен психически резултат, изключително уязвими към който са децата, отбелязва Ройтерс.

                           

До момента турските управляващи са арестували 184 души за хипотетично некачествено строителство, довело до всеобщото срутване на здания и големите човешки жертви.

Президентът Ердоган даде обещание сринатите градове да бъдат издигнати отначало, само че недоволството против него и ръководещата коалиция пораства. През почивните дни в Истанбул се организираха митинги с искане за оставка. Имаше задържани.

Към демонстрациите се включиха и футболните почитатели на едни най-големи тимове - Бешикташ и Фенербахче. Те се случват единствено два месеца преди основните за Ердоган избори в страната.

Двете огромни трусове, които удариха Турция на 6 февруари, предизвикаха към 34,2 милиарда $ директни физически вреди, само че общите разноски за реорганизация и възобновяване на страната може да са два пъти по-високи, заяви Световната банка в понеделник.

Банката пресмята, че земетресенията също ще понижат най-малко половин процентен пункт от прогнозния растеж на брутния вътрешен артикул на Турция - от 3.5% до 4% през 2023 година, споделя пред кореспонденти Умберто Лопес, шеф на Световната банка за Турция.
                             

Световната банка сподели, че земетресенията са били последвани от повече от 7500 вторични труса, създавайки най-голямото сходно злополучие, сполетяло Турция от над 80 години.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР