Йорданците се бунтуват. Тези хора, които отказаха да бъдат впрегнати

...
Йорданците се бунтуват. Тези хора, които отказаха да бъдат впрегнати
Коментари Харесай

Ако Йордания се срине

Йорданците се бунтуват. Тези хора, които отхвърлиха да бъдат впрегнати в името на непознати дела, заслужават поддръжката на Запада. Ако Йордания се срине, тежките последствия ще се усетят надалеч отвън рамките на Близкия Изток.
Коментар на Керстен Книп:
През последните години в Йордания се следи едно малко знамение. Малката пустинна страна е заобиколена от всички страни от война и гнет: на север се намира раздраната от войни Сирия, на изток - събуждащият се след десетилетна безредица Ирак, на югоизток - Саудитска Арабия, която дълги години, а може би и до през днешния ден, си остава най-големият международен експортьор на токсичен набожен екстремизъм. На Запад гори близкоизточният спор сред Израел и палестинците, който е най-мощният ускорител на всеобщи митинги в целия арабски свят. А на северозапад се намира Ливан - средище на направляваното от Иран придвижване Хизбула. И двете сили са решени да прокарват своите ползи в района с цената на нови напрежения.
Всички изброени огнища на безредици не възпламениха обстановката в Йордания. Те повлияха само на едно малочислено, само че коренно малцинство, което симпатизира на така наречен " Ислямска страна ".
Болшинството йорданци не пожелаха да бъдат инструментализирани в името на разнообразни политически и идеологически пристрастености. По време на визитата си в Йордания през април тази година немският външен министър Хайко Маас даже назова страната " Глас на разсъдъка в Близкия и Среден Изток ".
Протест против икономическата политика
Сега обаче жителите на Йордания излязоха на митинг, подгонени от една извънредно безапелационна и уважителна причина: те упорстват страната да резервира най-малко настоящето си равнище на икономическо развиване. А то е застрашено - не на последно място и от някои условия, които МВФ сложи за отпущането на заем на тази страдаща от продължителен недостиг страна. Въпросните условия плануват нарастване на налог общ приход (ДОД) с пет % за всички годишни приходи, надвишаващи 11 000 евро. Предвидено е и нарастване на корпоративния налог. Още при започване на 2018 пък бе повишен налог добавена стойност (ДДС), а държавните дотации за хляба бяха анулирани. Огромно покачване има и на цените на главните хранителни артикули. Това развиване удря главно по джоба на бедните йорданци и на тези от междинното съсловие.
Тъкмо те в този момент излизат на митинг. И то надалеч по-масово, в сравнение с през 2011 - в годината на така наречен Арабска пролет. За разлика оттогава, през днешния ден настояванията на стачкуващите към този момент са чисто стопански и политически: по този начин да вземем за пример те упорстват за по-голяма успеваемост и бистрота в работата на администрацията, както и за секване на корупцията.
НЕ на популистките игрички!
Гражданите на Йордания съумяват и до през днешния ден да запазят своя заслужен за удивление прагматизъм - който, с изключение на всичко останало, им оказва помощ да спасят и страната си от раздробяване. Съществен принос за това има и мъдрата политика на краля, който непроменяемо се пробва да откри баланс на ползите.
Това, единствено по себе си, е задоволителна причина за Запада да окаже на страната цялата помощ, на която е кадърен. Защото в случай че и в Аман се разклати политическата непоклатимост, последствията от това ще бъдат извънредно тежки и ще се усетят надалеч отвън рамките на Близкия Изток. Не бива да се не помни, че сега в Йордания са подслонени над един милион сирийски бежанци. Евентуален срив на страната би изправил и целия Европейски Съюз пред тежко тестване.
Ангажиментът в интерес на Йордания е извънредно належащ и заради друга причина: популацията на тази страна философски има вяра в положителното бъдеще, без значение от всевъзможните компликации, пред които е изправено.
Тъкмо това е и повода, заради която то отхвърля да бъде впрегнато в името на непознати религиозни и етнически дела, от които популистите в прилежащите страни търсят персонални изгоди. Така популацията на Йордания дава персонален принос за превръщането на страната в образец за сполучливо разрастваща се страна в арабския свят. Ако този образец се срине, огромна част от арабите биха могли да се откажат от повелите на политическия разсъдък - с необозрими последствия и за Европа, която в днешните глобализирани времена към този момент е непосреден комшия на арабския район.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР