Йорданка Чобанова беше назначена за новия ръководител на Представителството на

...
Йорданка Чобанова беше назначена за новия ръководител на Представителството на
Коментари Харесай

Европейската комисия назначи нов ръководител на Представителството си в България

Йорданка Чобанова беше назначена за новия началник на Представителството на Европейската комисия в България. На тази позиция тя ще извършва функционалностите на формален представител на Европейската комисия в България под политическото управление на ръководителя Урсула фон дер Лайен. Датата, от която нейното предопределение ще влезе в действие, ще бъде избрана на по-късен стадий, оповестиха от Европейска комисия.

Йорданка Чобанова е българска гражданка и има задълбочени умения в региона на дипломацията, воденето на договаряния, представителството и политическата връзка, усъвършенствани по време на 15-годишния ѝ професионален опит в българските и европейските обществени институции. Изпълняваните от нея предходни функционалности в българската държавна администрация непроменяемо са били ориентирани към въпроси, свързани с Европейски Съюз, което е асъдействало за нейното задълбочено познаване на другите области на политиката и институционалната конструкция на Европейски Съюз. Познанията ѝ за политиките на Европейски Съюз и работата на Комисията са в допълнение подсилени посредством актуалната ѝ роля на чиновник по политиките в генерална дирекция „ Морско дело и риболовство “.

От 2016 година до 2021 година Чобанова заема длъжността дипломат на Република България в Словашката република, като по този начин натрупа доста скъп дипломатически опит, който ще ѝ служи добре на новата ѝ позиция. Преди това тя заема няколко основни позиции в България, в това число консултант по европейските въпроси на президента на Република България и заместник-министър на районното развиване и благоустройството. От 2008 година до 2012 година работи като аташе по районната политика в Постоянното посланичество на Република България към Европейски Съюз в Брюксел.

Чобанова има докторска степен от Европейския академични институт във Флоренция, Италия.

Европейската комисия поддържа представителства във всички столици на страните — членки на Европейски Съюз, както и районни служби в Барселона, Бон, Марсилия, Милано, Мюнхен и Вроцлав. Представителствата са „ очите, ушите и гласът “ на Комисията по места в страните членки. Те си взаимодействат с националните органи, заинтригуваните страни и жителите и осведомят медиите и обществеността за политиките на Европейски Съюз. Ръководителите на представителствата се назначават от ръководителя на Европейската комисия и са политическите му представители в страната членка, в която са назначени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР