Йордания ще бъде днес домакин на среща между израелски и

...
Йордания ще бъде днес домакин на среща между израелски и
Коментари Харесай

Йордания ще бъде домакин на израелско-палестински преговори

Йордания ще бъде през днешния ден хазаин на среща сред израелски и палестински висши чиновници по сигурността и политически представители с американско присъединяване за преустановяване на изблика на принуждение, породил неотдавна опасения от по-мащабна ескалация преди свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщи Ройтерс, като се базира на публични източници.

Еднодневната среща в пристанищния град Акаба на Червено море, на която ще участва съветникът на президента на Съединени американски щати Джо Байдън по въпросите на Близкия изток Брет Макгърк, ще събере за пръв път от години на едно място висши израелски и палестинските ръководители от службите за сигурност, както и представители на основни районни сили, заяви Българска телеграфна агенция.

Дискусиите са част от засилената дипломатическа активност на Йордания в съдействие с Вашингтон и районния сътрудник Египет за възобновяване на спокойствието в Израел и палестинските територии - линията Газа и Западния бряг - и на доверието сред двете страни, обявиха чиновниците, поискали да запазят анонимност.

Целта на срещата е да даде на палестинците вяра за политическо бъдеще, сподели за Ройтерс върховен йордански представител. Ако задачите й бъдат реализирани, това ще се отрази на обстановката на място, сподели той.

Срещата дава късмет да се спрат ескалиращите израелско-палестинските конфликти в последните месеци, разгневили арабите и провокирали интернационално безпокойствие от ново разпалване на израелско-палестинския спор.

" Подобна среща не е имало от години... Огромно достижение е да ги съберем на едно място ", сподели йорданският представител.

В предходни години са избухвали конфликти сред израелската полиция и палестинци към джамията " Ал Акса " в Йерусалим в разгара на месеца на пости Рамазан, който съответствува с юдейския празник Пасха и християнския Великден. Йерусалим е свято място за трите религии, а Йордания е страж на " Ал Акса ", основната джамия в Стария град.

Най-малко 62-ма палестинци, в това число мирни жители, са убити от началото на годината по данни на палестинското здравно министерство. Десет израелци и украински екскурзиант са починали в палестински набези през същия интервал съгласно израелското външно министерство.

По-рано този месец йорданският крал Абдула се срещна с Байдън и води диалози с Макгърк, в които Съединени американски щати - правилен съдружник на Израел, Египет и Йордания - предизвестиха за закани за районната сигурност и лобираха за обновяване на прекъснатите договаряния с посредничеството на Съединени американски щати за палестинска страна.

Освен за отбягване на насилието се чака днешната среща да спомага също за прекъсване на едностранните дейности на Израел, сподели йорданският чиновник. " Това " в последна сметка може да докара до по-нататъшен политически ангажимент ", добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР