Йоана Константинова (ТК Плевен-ПСК, гр.Плевен) триумфира като двойна шампионка на

...
Йоана Константинова (ТК Плевен-ПСК, гр.Плевен) триумфира като двойна шампионка на
Коментари Харесай

Младите звезди на България - Йоана Константинова

Йоана Константинова (ТК " Плевен-ПСК ", гр.Плевен) победи като двойна шампионка на Държавното персонално състезание по тенис на закрито за девойки до 14 година в Пловдив. Константинова завоюва купата на сингъл със единствено един изгубен сет, а в шампионата по двойки завоюва първото място в тандем с Мария Рогачева (ТК " Пловдив 1981 ", гр.Пловдив). Йоана Константинова е шампионка до 12 година на България и в зала за 2019 година

Освен това е вицешампионка на България до 14 година в зала (2019 г.). През предходната година е вицешампионка на България до 12 година навън и отборна шампионка до 12 година Шампионка на Национален Мастърс до 8, 10 и 12 година (2014, 2016 и 2018 г.). През тази година завоюва купата на Мастърса до 13 година за премиите на „ SPORT DEPOT " в Свиленград.

С националния тим на България за девойки до 12 година Константинова завоюва второ място на Европейската зимна купа и четвърто на Европейската лятна купа. Също по този начин националките на България до 12 година завоюваха купата на доста влиятелен шампионат в Резато (Италия). И през тази година Константинова има доста влиятелни призови класирания на интернационалните надпревари и шампионати от календара на Тенис Европа.

Тя завоюва две трофеи при 12-годишните на шампионати от първа категория на Тенис Европа в Испания без да загуби нито един сет. Има първо място на шампионата от второкласен до 12 година в Добрич и първо място на шампионата от трета категория на Тенис Европа до 14 година в Сливен. През 2017 година Йоана печели премията за подготовка в академията на IMG в Съединени американски щати, като финалистка на шампионата „ DUD BOWL “ до 11 година От 2017 година е народен играч на България.

Днес в рубриката " Младите звезди на България " ще представим шампионката Йоана Константинова.

- Йоана, разкажи по кое време стартира да тренираш тенис и по какъв начин се възпламени по този спорт?

- Започнах да упражнявам тенис малко преди да навърша 6 годишна възраст. Основна роля да се запаля по играта имаше татко ми. Най- към този момент ме впечатляваше да виждам тенис по малкия екран, като доста одобрявам Цвети Пиронкова. Точно тогава тя постигаше страхотни триумфи.

- Къде тренираш главно и с кой треньор?

- Мой персонален треньор е Велиан Бакалов, а за физическата ми подготовка се грижи татко ми Ивайло. Тренираме в Плевен, София и Бургас. Пътувам непрекъснато, не е елементарно, само че пък на всички места се усещам чудесно.

- Чувстваш ли поддръжка за това, което правиш?

- Определено. Всички хора към мен ме поддържат неистово, родителите ми, треньорът ми, както и останалите ми близки и другари.

- Намираме се в края на 2019-а година. Доволна ли си от постигнатото през тази година?

- Много се веселя за това, което съумях да реализира през 2019 година На първо място съм изключително задоволена от метода, по който пораствам във връзка с играта ми. Постоянно се пробвам да усъвършенствам другите съставни елементи. Разбира се и с помощта на това съумях да изиграя отлични шампионати.

- Страхотно показване с националния тим на България за девойки до 12 година Какво е възприятието да играеш за България?

- Страхотно, обичам доста родината си и за мен е огромна чест да се състезавам за България. Тук е мястото да благодаря и на съотборничките си Росица, Елизара и Ивона, с които бяхме дружно в националните тимове през зимата и лятото и с които дружно представихме България почтено на зимните и летните купи.

- Ти си част от програмата Новите първенци, какъв брой е значима тази стратегия за развиването ти?

- Програмата ми оказа помощ най-много с това, че съумях да изиграя повече мачове в чужбина, което ми разреши да натрупам повече убеденост.

- Къде съгласно беше най-силното ти показване през годината?

- Мисля, че най -силно играх по време на двата шампионата в Испания, които завоювах през октомври и ноември. Тук е мястото да благодаря на всички мои спонсори, които направиха допустимо и това пътешестване.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не реализира през годината?

- Не, считам че годината ми беше страхотна и се надявам през 2020 година да съм доста здрава и да не преставам да се развъртвам.

- Към какво е ориентирана подготовката ти сега. На какви шампионати ще наблегнеш през идната година?

- В момента упражнявам в София и се приготвям за идната година. С екипа ми обсъдихме календара и ще наблегнем най-много на шампионатите от календара на тенис Европа.

- Върху какво би трябвало да работиш най-вече?

- Разбира се най-много би трябвало да акцентирам върху физическата подготовка. По отношение на играта продължаваме да акцентираме върху сервиса и развиването на точката.

- Ще имаш ли време за отмора по празниците?

- Да, ще прекарам празниците със фамилията си в Плевен.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Обичам да излизам с другари и да чувам музика.

- Имаш ли занимание?

- Обожавам да обагрям.

- Как успяваш да съчетаваш учебното заведение и тренировките?

- Трудно е, само че към този момент се оправям. Искам да благодаря и на учителите ми в спортно учебно заведение " Георги Бенковски " гр. Плевен, които ми разрешават да не присъствам по- постоянно поради шампионатите.

- Какво си пожелаваш за идната година?

- Пожелавам си най-много доста здраве и се надявам да имам една още по- сполучлива 2020г. Пожелавам и на всички останали български тенисисти доста здраве и триумфи през новата година. Всички упражняваме доста интензивно и считам, че ще доближаваме от ден на ден върхове в тениса.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР