Йетунде Прайс е на 31 години и в зенита на

...
Йетунде Прайс е на 31 години и в зенита на
Коментари Харесай

Бруталното убийство на Йетунде Прайс, по-голямата сестра на Винъс и Серина Уилямс

Йетунде Прайс е на 31 години и в зенита на живота си на 14 септември 2003 година – сполучлива здравна сестра, притежател на преуспяващ бизнес и помощник на повърхностен работен ден на известните си сестри, тенис звездите Винъс и Серина Уилямс.

Прайс също неотдавна бе започналa обещаваща връзка с мъж на име Роланд Уормли. Но до момента в който новата двойка се прибира след среднощ през Комптън, Калифорния, се случва покруса. Докато двамата беседват на предната седалка, се чува пукотевица – дамата взета за различен човек от срелците и убита.

Смъртта на Йетунде Прайс надълбоко повлиява на по-малките й сестри и се усеща в цялата й общественост. А 13 години по-късно Винъс и Серена откриват публичен център в Комптън – кварталът, където са израснали – с цел да оказват помощ на жертвите на принуждение и да почетат късия, само че авторитетен живот на сестра си.

Орасин Прайс

Йетунде Прайс е роден на 9 август 1972 година в Сагино, Мичиган, първото от трите деца на тенис треньора Орасин Прайс и Юсеф Рашид (първият брачен партньор на Орасин). След като Рашид умира от неочакван инсулт през 1979 година, Прайс се омъжва наново – за Ричард Уилямс, от който ражда Винъс Уилямс през 1980 година и Серена Уилямс през 1981 година До средата на 80-те години фамилията живее дружно в Комптън, Калифорния.

Въпреки че нейните полусестри си споделят по-голямата част от светлината на прожекторите, Йетунде Прайс споделя техния блян към триумф – тя е отлична ученичка и става здравна сестра.

Когато остава сама, откакто Ричард мести останалата част от фамилията във Флорида, с цел да могат Винъс и Серена да посещават влиятелна тенис академия, тя среща мъж на име Джефри Джонсън и скоро им се ражда наследник. Но връзката им е насилствена и тя го напуща, откакто той влиза в пандиза.

Скоро се среща и се омъжва за Байрън Бобит, с който има още две деца. Но през 1997 година подава тъжба против него за домашно принуждение, съгласно Page Six, в която написа: „ Съпругът ми ме заплаши с нож, опрян в гърлото ми, заявявайки, че ще ме убие, в случай че отведа щерка му – а също ме атакува и физически. “

Като най-старата от дъщерите на Орасен Прайс, Йетунде постоянно е била покрай фамилията си, изключително с Винъс и Серена. А през 90-те години тя работи на повърхностен работен ден като техен персонален помощник, насрочвайки срещи и поддържайки връзката им, като нееднократно ги е придружавала и на Откритото състезание на Съединени американски щати или на Уимбълдън.

Така с поддръжката на фамилията си, през 2000 година Прайс напуща Бобит и намира нов триумф – със личен козметичен магазин в Лейкууд, Калифорния. Вече с новия бизнес и децата й в сигурност, Прайс взема решение да излезе с другари една вечер – когато среща Роланд Уормли.

 SierraDenali

GMC Yukon Denali

На 30 април 2003 година Йетунде Прайс и Роланд Уормли се срещaт в Комптън – на празненство изненада във връзка неговия 28-ми рожден ден, проведено от техни общи другари.

Докато Уормли си проправя път през дансинга, вижда, че Прайс седи встрани от тълпата. Той се натоварва със задачата да се погрижи тя да си прекара добре и начева диалог. След този ден двамата са неразделни. Уормли споделя пред Page six: „ Говорихме и танцувахме цяла нощ и най-после отидохме на празненството на брат ми. Прекарахме цялата нощ дружно. “ Малко откакто стартират да се срещат, Йетунде Прайс го кани да се реалокира в дома й в Корона, Калифорния.

Уормли отклонява предлагането й известно време, вярвайки, че би трябвало да имат по-утвърдена връзка и здрава основа, преди да подхващат огромни стъпки. Но има и нещо друго, което го спир – той им досие, излежавал присъда за кражба и домашно принуждение.

Уормли споделя на Прайс всичко за времето, когато е бил част от улична бандата, и за следствията от това. И защото желае да промени живота си, той се надява да я държи надалеч от тази част от предишното си.

На 14 септември 2003 година, Йетунде не съумява да се свърже през целия ден с Уормли и се разстройва, че той е пренебрегнал срещата им за вечерта. Когато най-сетне съумява да се свърже с него, е късно и той има потребност някой да го закара до у дома от пикник в Комптън с другари.

Уормли дава обещание да й се реваншира на идващия ден и тъкмо след среднощ Прайс идва да го вземе. Мъжът сяда зад кормилото на нейния GMC Yukon Denali и двамата потеглят назад към дома.

Според The ​​Los Angeles Times, до момента в който кара, той вижда фигура в тъмното на ъгъла на една улица – и скоро по-късно прозорците на колата са счупени от патрони.

„ Не погледнах нито един път моята дама. Опитвах се да се измъкна, пробвах се да я заведа на безвредно място… Видях, че задният прозорец е строшен. Погледнах надясно и споделих: „ Скъпа, добре ли си? “ Погледнах Тунде и видях кръв на всички места. “

Уормли тича до близката къща на майка си, с цел да се обади на 911, оставяйки неподвижната Йетунде Прайс в колата. Той към момента не знае, само че тя е убита от изстрели от AK-47.

Полицията арестува Уормли по съмнение за домашно принуждение и той споделя, че са почнали да се грижат за Прайс едвам когато са разбрали кои са сестрите й. Когато фамилията й идва на място, кола за спешна помощ я откарва – само че още при идването й в болничното заведение лекарите я афишират за мъртва.

 Venus and Serena 1993 and 2001

Винъс и Серина

Полицейското ръководство на Лос Анджелис задържа Роланд Уормли за една седмица по съмнение, че е умъртвил приятелката си Йетунде Прайс. Но след няколко разпита, подправени обвинявания и спорни показания на очевидци, полицията на Лос Анджелис не разполага с задоволително доказателства, с цел да го упрекна в закононарушението, и го освобождава.

Но освобождението му не е задоволително скоро – фамилията на Прайс провежда погребението й на гробището Форест Лоун в Холивуд Хилс, до момента в който той към момента е в пандиза.

Четири месеца по-късно полицията открива същинския палач – 25-годишния Робърт Едуард Максфийлд. Максфийлд е член на Крипс, който по-късно се извинява на Уормли за убийството. Прокурорите настояват, че е стрелял, тъй като е сбъркал колата на Прайс с тази на член на конкурентна тайфа. Младият мъж е наказан за преднамерено ликвидиране на 15 години затвор през 2006 година

Уормли се връща към закононарушенията и през 2004 година получава 14-годишна присъда. През март 2018 година Максфийлд е освободен условно 3 години преди приключването на присъдата му. Но малко по-късно е задържан още веднъж – за нарушение на изискванията на освобождението му.

Семейство Уилямс в това време отваря Yetunde Price Resource Center през 2016 година, единствено на няколко крачки от мястото, където Прайс бе убита, и публичните тенис кортове, където Винъс и Серена Уилямс за първи път се научават да играят. Този център е предопределен да оказва помощ на жертвите на принуждение и да поддържа техните фамилии с вярата да се прекъсне цикълът на принуждение в общността им.

„ Йетунде и аз бяхме толкоз близки; тя сменяше памперсите ми “, споделя Серина Уилямс пред People през 2007 година „ Но най-сетне съумях да приема нещата. “

Отварянето и на читалище в Комптън обезпечава форма на излекуване за фамилията. По време на прерязването на лентата Серена Уилямс споделя: „ Определено искахме да почетем паметта на нашата сестра, тъй като тя бе страховит човеко, най-голямата от нас и явно означаваше доста за всички ни “, съгласно The ​​Root.

„ И това [читалище] значи доста за нас – за мен и за Винъс, както и за другите ми сестри, Иша и Линдреа – от години искахме да създадем нещо в нейна памет, изключително поради метода, по който се случи жестокото закононарушение. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР