Язовирна стена в Норвегия се спука частично след дни на проливен дъжд, наводнения и евакуации

...
Водата пробива язовира в Braskereidfoss, Норвегия, сряда, 9 август 2023
Коментари Харесай

Водата пробива язовира в Браскерейдфос, Норвегия, сряда, 9 август 2023 г. Водата пробива язовира в Braskereidfoss, Норвегия, сряда, 9 август 2023 г. - Авторско право Cornelius Poppe/Stian Lysberg Solum / NTB От Euronews  с AP Публикувано на 09/08/2023 - 18:16

Властите първоначално обмисляха да взривят част от язовира на водноелектрическата централа Braskereidfoss, за да предотвратят наводняването на общностите. Но идеята беше отхвърлена, след като водата по-късно проби структурата, каза полицията.

Язовир в южна Норвегия се спука частично в сряда след дни на проливен дъжд, който предизвика свлачища и наводнения в планинския регион и принуди общностите надолу по течението да се евакуират, казаха официални лица.

РЕКЛАМА< p>Властите първоначално обмисляха да взривят част от язовира във водноелектрическата централа Braskereidfoss, за да предотвратят наводняването на общностите. Но идеята беше отхвърлена, след като водата по-късно проби през конструкцията, каза говорителят на полицията Фредрик Томсън пред репортери.

„Надяваме се, че ще постигнем постепенно изравняване на водата и че ще постигнем равномерно изравняване.“

Електроцентралата на Glåma, най-дългата и най-обемната река в Норвегия, беше под вода и не работеше.

Огромни обеми вода се изливаха върху западните части на бетонния язовир, Томсън каза.

В продължение на часове водата се събираше зад язовира. След това паркингът до електроцентралата беше наводнен и скоро водата започна да се излива през празнина в бетона. Водата разкъса два -лентов път и огради, които минаваха през горната част на язовира.

„Водата постепенно започна да се просмуква през страната на язовира и към момента не е подходящо да се предприемат никакви мерки в електроцентралата", каза Томсън пред репортери. Той каза, че ситуацията се оценява непрекъснато.

„Щетите от евентуална експлозия на бетоновия завод биха били толкова големи, че няма да послужат за нищо", Томсън каза.

Пер Сторм-Матисен, говорител на оператора на електроцентралата Hafslund Eco, каза пред норвежката информационна агенция NTB, че отклоняването на водата изглежда „върви добре“.

В най-малко 1000 души живеят в общности близо до реката в района и властите казаха, че всички са били евакуирани преди язовирът да започне да се проваля.

Люковете във водноелектрическата централа трябваше да се отварят автоматично, ако са твърде много вода, събрана зад язовира, но те не успяха да работят, както е проектирано, според Александра Бех Гьорв, председател на борда на Hafslund Eco. Причините за неуспеха са неизвестни, каза тя.

В други събития в сряда, норвежка жена на 70 години почина, след като падна в поток предния ден. Тя успя да пропълзи до брега, но полицията каза, че поради наводненията на спасителните екипи са били необходими няколко часа, за да я откарат в болница.

РЕКЛАМА

Повече от 600 души бяха евакуирани в регион на север от Осло, а полицията в Южна Норвегия съобщи, че ситуацията там е „неясна и хаотична“. Норвежката администрация за обществени пътища съобщи в сряда, че всички главни пътища между Осло и Трондхайм, третият по големина град в Норвегия, са затворени.

„Намираме се в кризисна ситуация с национални измерения“, каза кметът на страната Инландет Ауд Хоув . „Хората са изолирани в няколко местни общности и службите за спешна помощ рискуват да не успеят да достигнат до хора, които се нуждаят от помощ.“

Метеорологичната система, известна като бурята Ханс, разтърси части от Скандинавия и Балтика в продължение на няколко дни , което доведе до преливане на реки, повреждане на пътища и събаряне на клони, които нараниха хора.

В сряда се очакваше по-силен дъжд над Южна Норвегия и централна Швеция, тъй като навеси, малки къщи и мобилни къщи бяха завладени от реките или отнесени от силни течения.

Норвежките метеоролози казаха, че до вечерта могат да се очакват до 30 милиметра дъжд, като казаха, че „количествата не са екстремни, но като се имат предвид условията в района, последствията могат да бъдат.“< /p>РЕКЛАМА

Във втория по големина град в съседна Швеция, Гьотеборг, големи части от пристанището бяха под вода.

Метеорологичните агенции и за двете страни издадоха изключително високи предупреждения.

„Това е много сериозна ситуация, която може да доведе до обширни последствия и щети“, каза Норвежкият метеорологичен институт. Неговият шведски партньор издаде червено предупреждение за западното крайбрежие, прогнозирайки „много големи количества дъжд, причиняващи изключително високи потоци в потоците.“

Ерик Хойгард-Олсен, метеоролог от Шведския метеорологичен и хидрологичен институт, каза за вестник Aftonbladet, че времето е необичайно за това време на годината.

„Изключително е да имаме толкова ниско налягане (система) като Hans, която донесе толкова много дъжд няколко дни подред, “, каза той. „Особено като летен месец, той продължи дълго.“

РЕКЛАМА

Норвежката дирекция по водни ресурси и енергетика подобри предупреждението си за наводнения и свлачища от оранжево на червено за части от южна Норвегия.Агенцията каза, че рекордно високи нива на наводнения са регистрирани на няколко места в Drammensvassdraget, дренажен басейн западно от Осло, столицата.

Ерик Холмквист, старши инженер в агенцията, каза четири езера. включително Randsfjorden, четвъртият по големина в Норвегия, бяха особено уязвими от наводнения.

„Трябва да се върнем чак до 1910 г., за да получим същите прогнози за Randsfjorden“, каза Холмквист пред вестник VG .

Норвежкият министър-председател Йонас Гар Стьоре посети засегнатите райони на Южна Норвегия. „Когато дъждът спре, започва друго предизвикателство: водата трябва да излезе“, каза той.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР