Яйцата са изключително полезни. В жълтъците им се съдържат множество

...
Яйцата са изключително полезни. В жълтъците им се съдържат множество
Коментари Харесай

Защо да не ядем яйца

Яйцата са извънредно потребни. В жълтъците им се съдържат голям брой витамини и минерали, а белтъците са източник на незаменими аминокиселини. Освен това се считат за извор на младостта. Въпреки това веганите се отхвърлят от потреблението им.

Това се изяснява от една страна от обстоятелството, че яйцето в действителност съставляват е неоплодена яйцеклетка. От друга, те не утвърждават метода, по който птиците се отглеждат.

У нас кокошките-носачки се отглеждат главно по два метода – подово и клетъчно.

При подовото развъждане кокошките се отглеждат в големи халета, в множеството случаи без прозорци, с изкуствено осветяване. Според европейските разпореждания на квадратен метър могат да се отглеждат до 9 кокошки. Производителите обаче конструират повече от една платформи в хале и по този метод броят птици на квадратен метър може да доближи 18.

Така единствено в едно сходно помещение броят на отглежданите птици надвишава 5 хиляди. В по този начин основаната обстановка птиците не могат да основават подчиненост и ред на хранене, което води до поведенчески отклонения като скубане на перушината и канибализъм. Има хиляди случаи на кокошки, умрели от стрес в резултат на развъждането по този метод.

 Кокошки

Клетъчното развъждане става в дребни батерийни кафези. От 2012 година има възбрана за продажбата на яйца от кокошки, отглеждани по този метод. Клетките обезпечават на птицата пространство до 750 кв.см и височината на 45 см. Тези птици прекарват целия си живот затворени без чист въздух, слънце и ровене в земята.

При 30 % от тях се следят счупени кости и криле в резултат на живота в тясно пространство. Много от тях имат язви по краката. Дългите си нокти заклещват и откъсват в телената мрежа на пода на кафеза.

Батерийните кафези се подреждат една върху друга в помещение с изкуствено осветяване и без прозорци. В тези халета се отглеждат до 15-20 хиляди кокошки за интервал от 1 година. След това отиват непосредствено в кланицата.

Нашумя и развъждането на свободните, щастливи кокошки. Свободата им се лимитира до 4 кв.м, когато са навън. След това още веднъж се прибират в халета, снабдени с многоетажни структури с всички „ екстри ” – гнезда, чесалки, прътове за кацане.

 Яйца от кокошки

Върху всяко яйце в магазина има червен щемпел върху черупката. В него се съдържа избран код. По първата цифра можете да се ориентирате за системата на развъждане на кокошката.

Код 0 – яйца от кокошки, отглеждани в биологично земеделие;

Код 1 – яйца от кокошки, със свободно развъждане и достъп до открити пространства;

Код 2 – яйца от кокошки, подово отглеждане;

Код 3 – яйца от кокошки, клетъчно развъждане.

Код 1BG02222 да вземем за пример значи, че това е българско яйце, снесено от кокошки, свободно отглеждани с достъп до открити пространства, създадено от дружество, записано под номер 02222.

Друга тъмна страна на производството на яйца визира мъжките пиленца. Те нямат бъдеще. Още при излюпването чиновниците ги ревизират дали са мъжки или женски, като мъжките пиленца се отделят от женските и просто се изхвърлят, смилат се живи за тор или храна за домашни любимци. Те не са нужни на никой, тъй като не качват маса задоволително бързо и не снасят яйца.

Лошото е, че даже да купуваме единствено яйца от био-, органично замеделие или щастливи кокошки, останалите неизбежно участват на всички места – в готовите храни, заведенията за хранене, т.н.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР