Явор Бахаров поиска от Върховния административен съд (ВАС) да отмени

...
Явор Бахаров поиска от Върховния административен съд (ВАС) да отмени
Коментари Харесай

Актьорът Явор Бахаров атакува наредбата на МВР за наркотиците

Явор Бахаров изиска от Върховния административен съд (ВАС) да анулира редица текстове от наредбата за определяне на използването на алкохол и опиати, която се употребява от Министерство на вътрешните работи против водачите в нетрезво положение. Актьорът е стимулирал правния си интерес с обстоятелството, че преди два месеца е бил наказан на първа инстанция на една година затвор дейно и му е отнета шофьорската брошура, оповестява правният уебсайт.

Полицаи бяха заловили Бахаров в Банско да кара криволичейки, а по-късно откриха, че е употребявал алкохол и опиати.

Употребилите алкохол водачи подлежат на наказателна отговорност, в случай че концетрацията на алкохол в кръвта им е по-голяма от 1.2 промила. При използвалите опиати долна граница няма. Няма и ред, по който сходно нещо да бъде открито. Един от главните проблеми е, че няма точни критерии при тестванията, при които да се разграничава използването на опиати от метаболити на някои позволени за приложимост медикаменти.

Така жител може да се откаже измамен под отговорност, тъй като е приел лекарство, а тестванията на Министерство на вътрешните работи реагират като за опиат. Подобен проблем бе издигнат по-рано тази година около пандемията. Хлорохинът може да реагира на тестванията като амфетамин, а при започване на пандемията се използваше всеобщо за лекуване на пациенти с Covid-19. Производните на това лекарство се употребяват за управление на положението на пациенти с ревматологични болести.

Явор Бахаров твърди в жалбата си, че би трябвало да бъде анулиран напълно член 20 от наредбата, в който са изброени лабораториите за проучване на проби за съществуване на наркотичните субстанции в кръв и урина. Нито една от тези лаборатории няма акредитация за тезиспецифични изследвания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР