Японският технологичен конгломерат SoftBank планира да слее интернет компанията Yahoo

...
Японският технологичен конгломерат SoftBank планира да слее интернет компанията Yahoo
Коментари Харесай

SoftBank планира създаването на нов технологичен гигант с Yahoo Japan и Line

Японският софтуерен конгломерат SoftBank възнамерява да слее интернет компанията Yahoo Japan със основателите на мобилни приложения Line Corp. Чрез обединяването изпълнителният шеф на SoftBank Масайоши Сон цели да сътвори нов софтуерен колос в Югоизточна Азия с пазарна оценка от 30 милиарда $, който да оперира с огромни данни и изкуствен интелект. Основателят на SoftBank вижда сливането на двете компании като опция да надмине водещи съперници в региона, написа Financial Times.

След излизането на новината за сливането цените на акциите на Line и Yahoo Japan (вече преименувана публично на Z Holdings) за малко време се повишиха надлежно с 3.2% и 5%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики SoftBank и Naver, който има 73% от Line, възнамеряват да изкупят останалата част от Line на цена 48 $ (5200 йени) за акция. Сливането планува телекомуникационната група на SoftBank, която има 45% в Z Holdings, да сътвори взаимно дружество 50:50 с Naver. Сложната скица ще разреши на южнокорейската група да упражнява надзор над Line. След сливането Z Holdings ще се трансформира в консолидирано дъщерно сдружение на телекомуникационната група.

Анализатори поддържат концепцията за обединение

Анализаторите настояват, че това решение би осигурило достъп до доста по-обемен набор от данни и по-голяма мощ при преговаряне с рекламодатели. " В договорката има смисъл за всички страни, които желаят синергия в търсенето, заплащането, рекламата, електронната търговия и наличието ", разясняват от анализаторската компания CLSA.

Обединението наподобява печелившо и за двете страни. От Line към този момент търсиха благоприятни условия за напредък посредством разширение в области като заплащане с QR код и с Line pay, само че не съумяха да се оправят поради лимитирани средства и високи разноски. Създателите на мобилното приложение биха се възползвали от огромните вложения в изкуствен интелект и други технологии посредством капиталовия фонд на SoftBank – Vision Fund, който разполага с общо 100 милиарда $. Присъствието на Yahoo Japan в мобилното пространство би се затвърдило посредством 164-те милиона месечни консуматори на Line.

Консолидация в софтуерната промишленост на Япония

По-рано през ноември SoftBank приключи и придобиването на онлайн търговеца на облекла Zozo, чийто създател и някогашен изпълнителен шеф Юсаку Маезава продаде своя дял след поредност от неточности.

В изискванията на ескалиращото политическо напрежение сред Япония и Южна Корея въпросното обединение може би ще бъде най-значителното икономическо съдействие сред двете страни за последното десетилетие. Това разяснява създателят на конкурентната на Naver компания Daum Джаелонг Ли на страницата си във Фейсбук.

От телекома оповестяват, че договорката се планува да бъде приключена през октомври 2020 година Компаниите се стремят да реализират дефинитивно съглашение до идващия месец. Резултатът от обединяването ще бъде група с общи доходи над 10 милиарда $. Сливането, комбинирано с достъпа до възходящ брой мобилни консуматори в Югоизточна Азия, ще даде съществено преимущество на новото съдружие пред локалния съперник Rakuten, основател на известното чат приложение Viber.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР