Японската мисия Hayabusa 2 е открила органични молекули в проби,

...
Японската мисия Hayabusa 2 е открила органични молекули в проби,
Коментари Харесай

Откриха градивни елементи на живота в Космоса

Японската задача Hayabusa 2 е разкрила органични молекули в проби, събрани от близкия до Земята метеорит “Рюгу ”.    " Когато откривателите проучиха пробите, събрани от две разнообразни места на метеорита, те откриха урацил, един от градивните детайли на РНК, както и витамин В3 или ниацин, основен кофактор за метаболизма в живите организми ”, описват от профилираната платформа Nature Communications.    Урацилът е нуклеобаза или азотсъдържащо съединяване. Той е една от петте нуклеобази в ДНК и РНК - белтъците и молекулите, които съдържат генетична информация и указания от решаващо значение за клетките на живите организми.     “Рюгу ” е богат на въглерод метеорит с ромбовидна форма, който е необятен към 1 километър, а японската задача е първата в историята, която връща на Земята подповърхностна проба от метеорит.    Мисията на Японската организация за аерокосмически проучвания съумява да го направи през февруари 2019 година, откакто изстрелва меден " патрон " в метеорита, с цел да отвори 10-метров кратер. Пробата е взета през юли 2019 година, след което Hayabusa 2 прелита около Земята и пуска тестът в Австралия през декември 2020 г.   

При по-ранни разбори откривателите също са откривали аминокиселини и други молекули в пробите от “Рюгу ”, а урацил и ниацин са засичани в астероиди, паднали на Земята. 
Но има една огромна разлика - всички проби до момента са прелитали през земната атмосфера.    " Учените и преди са откривали нуклеобази и витамини в някои богати на въглерод астероиди, само че постоянно е съществувал въпросът за замърсяване при излагане на земната среда ", споделя в изказване пред профилираното издание водещият създател на проучването Ясухиро Оба, доцент в Университета Хокайдо в Япония. " Тъй като галактическият уред събра последните две проби непосредствено от метеорита “Рюгу ” и ги достави на Земята в запечатани капсули, замърсяването може да бъде изключено. "    Основни детайли на живота в Космоса    Изследователите откриват молекулите, когато накисват частици, събрани от “Рюгу ”, в гореща вода и проучват резултатите благодарение на разнообразни способи за наблюдаване като течна хроматография и масспектрометрия. В резултат на това екипът открива сигнатури на урацил, ниацин и други органични съединения, съдържащи азот.    " В тестът бяха открити и други биологични молекули, в това число селекция от аминокиселини, амини и карбоксилни киселини, които се намират надлежно в протеините и метаболизма ", споделя Оба.    Откритията способстват за възходящите доказателства, че градивните детайли на живота са зародили в Космоса и в началото са били “доставени ” на Земята преди милиарди години от астероиди.   

Молекулите евентуално в началото са се образували посредством фотохимични реакции в лед в галактическото пространство преди още да е съществувала нашата Слънчева система, споделя Оба пред Nature Communications. 
 Още проучвания на състава на астероидите    Концентрациите на молекулите в двете проби са разнообразни, само че това евентуално се дължи на излагането им на суровата галактическа среда. Възможно е в миналото “Рюгу ” да е бил част от по-голямо небесно тяло - комета, да вземем за пример, която се е разпаднала на части при конфликти с други галактически обекти.    Всичко това значи, че е изцяло допустимо, когато галактическите скали са се разбивали в други планети в нашата Слънчева система, те също да са носили градивни детайли на живота.    " Не мога да кажа, че съществуването на такива съставки води директно до съществуването на извънземен живот, само че най-малко техните съставни елементи като аминокиселини и нуклеобази може да участват на всички места в космоса ", споделя Оба.    Сега откривателите желаят да схванат какъв брой постоянно тези молекули се срещат в метеоритите и за тяхно благополучие са чака проба от различен метеорит, на име “Бенну ”, би трябвало да бъде доставена на Земята през септември от галактическия транспортен съд на НАСА OSIRIS-REx.       
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР