Японската компания ispace се надява да осъществи първото в историята

...
Японската компания ispace се надява да осъществи първото в историята
Коментари Харесай

Прякото предаване на кацането на японския модул Hakuto-R на Луната започва съвсем скоро

Японската компания ispace се надява да реализира първото в историята комерсиално кацане на Луната във вторник, 25 април. Лунният модул Hakuto-R бе изстрелян от Земята на 11-ти декември 2022 година

Hakuto-R, който носи на борда си два дребни роувъра, ще излъчи онлайн опита си да доближи този стадий от 18:00 часа наше време. Понастоящем кацането бе планувано за 18:40 ч., само че може да бъде отсрочено за друго време през идващите няколко дни.

Освен главната сонда, задачата би трябвало да достави и десеткилограмовия колесен роувър Рашид, който е издигнат от Обединените арабски емирства. Това ще бъде първият опит за проучване на Луната, осъществен от арабска страна. Hakuto-R възнамерява да достави на лунната повърхнина и дребния кълбовиден проучвателен уред SORA-Q, частично планиран от японска компания за играчки.

Ако задачата се окаже сполучлива, това ще бъде първият случай, в който частна компания ще приземи незасегнат галактически транспортен съд на Луната, а Япония ще стане четвъртата страна в историята, която каца на Луната, след Съветския съюз, Съединени американски щати и Китай. Предаването онлайн ще включва изявленията и фрагменти от центъра за ръководство на задачата в Токио и вероятно фотоси от лунната повърхнина, в случай че кацането премине по проект.

„ Това, което постигнахме до момента, съставлява огромно достижение и към този момент прилагаме научените уроци от този полет за бъдещите ни задачи “, съобщи в изказване по-рано този месец Такеши Хакамада, създател и основен изпълнителен шеф на ispace.

Израел бе първата страна, която се опита да реализира комерсиално кацане на Луната благодарение на галактическия уред Beresheet, само че тази задача приключи с крах, откакто апаратът се разруши в Луната през 2019 година Построен от организацията с нестопанска цел SpaceIL и държавната корпорация Israel Aerospace Industries Corporation, Beresheet се сблъска и изхвърли на повърхността на Луната тардигради – тип екстремофилни организми.

Осъществяването на меко кацане на всяка извънземна повърхнина е доста мъчно. В продължение на десетилетия доста задачи до лунната повърхнина са се проваляли, в това число неотдавнашните образци като индийската „ Викрам„, която също се разруши в Луната през 2019 година, и японската „ Омотенаши “, която претърпя крах в връзката след изстрелването си през ноември 2022 година Изключение прави серията лунни апарати Чанъе на Китай, всички от които до момента сполучливо кацнаха на лунната повърхнина.

Някои галактически компании смятат, че в бъдеще ще има пазар за проучване на Луната, което може да включва изследване на запаси и галактически туризъм. В този смисъл през идващите години ще стартира нов кръг от комерсиални задачи, при които също ще се прави опит за меко кацане на Луната.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР