Японска фиеста по време на традиционните вече у нас Дни

...
Японска фиеста по време на традиционните вече у нас Дни
Коментари Харесай

Дни на японската култура у нас

Японска фиеста по време на обичайните към този момент у нас Дни на японската просвета - и то освен в София. За 29-а поредна година те препълват изложбените и концертните зали.

Всичко стартира с магията на Оикава Сенсей - както се обръщаме към японските професори с уважителното " сенсей ". Тя е позната у нас от преди 37 години. Завладя ни с майсторството си в калиграфията, а в този момент показва изумителна галерия на краснопис шо и японската живопис нихон-га.

Както и сбирка от авторски сребърни и перлени бижута. И в центъра на изложбата са творбите ѝ от цикъла " Светът на Генджи Моногатори " - най-древният разказ в света, от преди 1000 години, преведен през днешния ден на 20 езика, от 54 глави, 800 стиха уака, които разкриват вълнуващата история от живота на принц Хикару Генджи. Написан е от придворната дама Мурасаки Шикибу - една от най-значимите поетеси от това време.

Българска национална телевизия: Защо закъсняхте толкоз доста отново да дойдете в България?
Проф. Сенсуй Оикава, калиграф: Обичам България и постоянно съм желала да се върна. Просто орис.
А в края на седмицата изисканата икебана на школата " Сога ", основана преди години от починалата Рима Мирска - създател на български жанр в икебаната и групата " Ясна поляна " от Варна, завладя галерията на концертната зала " България ". От 12 октомври изложбата отива във Варна.

За първи път в Дните у нас довечера се появява японска опера със спектакъла " Оги-но Мато " / " Аленото ветрило " / на Старозагорска сцена, а неделя следобяд е Ден на отворените порти в компетентност " Японистика " на СУ.

Българска национална телевизия: Все по-препълнени зали. Дали българите нямат по-голям интерес към японската в сравнение с към българската просвета.
Н. Пр. Масато Ватанабе, дипломат на Япония: Да, по този начин е... доста съм благополучен. Но не забравяйте, че ние също познаваме и почитаме българската просвета. За нас тя е част от международната културна традиция.
Така приключва " японската фиеста " на седмицата. И то в миг, когато приключва в Токио следващото японско турне за близо 20 години на Софийската опера. Българи и японци - географски надалеч, само че духовно близки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР