Япония е назначила правителствен служител за аташе по отбраната в

...
Япония е назначила правителствен служител за аташе по отбраната в
Коментари Харесай

Това ще разгневи Китай: Япония засилва връзките си с Тайван

Япония е назначила държавен чиновник за аташе по защитата в Тайван, като по този метод е повишила равнището на връзките си в региона на сигурността , а това евентуално ще разгневи Китай , който претендира, че стратегическият и демократично ръководен остров е част от неговата територия, заяви Ройтерс, базирайки се на изказванията на четирима източници.

Токио няма публично дипломатическо посланичество в Тайван и поддържа двустранните връзки посредством Японско-Тайванската асоциация за продан в Тайпе, в която работят най-вече преназначени чиновници на министерствата на външните работи и търговията. Ролята на аташе по защитата обаче до момента се изпълняваше от пенсиониран офицер от Японските сили за самозащита, с цел да се избегне опълчването с Пекин.

Към него се е включил чиновник, изпратен от министерството на защитата, с цел да усъвършенства събирането на информация и да поддържа връзка с тайванските военни, обявиха източниците, които поискали анонимност.

Това също по този начин е " алегорично " за японската поддръжка за Тайван, съобщи един от тях.

" Тайван искаше да назначи на този пост чиновник от защитата на дейна работа ", добави той.

Източниците показват, че Токио изпитва известна доза раздразнителност по отношение на реакцията на Пекин и че тази стъпка е била анулирана предходната година след появила се в японските медии информация за проекта.

Японското министерство на защитата съобщи, че ще реализира единствено " неправителствени " връзки с Тайван, японска колония от 1895 година до 1945 година, които са в границите на взаимното изказване от 1972 година, признаващо Пекин за само законно държавно управление на Китай. Външното министерство на Тайван отхвърли да даде коментар по случая, когато бе запитано за новоназначения японски аташе по защита, само че все пак съобщи, че " ще продължи да задълбочава съдействието със сходномислещи сътрудници като Япония ".

Китайският представител по въпросите на Тайван Чън Бинхуа съобщи, че Пекин се опълчва на " всяка форма на формален продан сред страни, с които Китай е открил дипломатически връзки, и китайската провинция Тайван ".

" Китай приканва японската страна да си вземе поука от историята, да се придържа към правилото за обединен Китай... и да бъде внимателна в думите и дейностите си по тайванския въпрос ", съобщи Чън на седмичната конференция през днешния ден в отговор на въпрос по отношение на информацията на организация Ройтерс.

БЕЗПОКОЙСТВО

Разрастващото се военно наличие на Китай към острова, който се намира единствено на 100 километра от японска територия, обезпокои Токио. Япония се притеснява, че ще бъде въвлечена в спор, който може да заплаши и околните морски пътища, които доставят страната с по-голямата част от нейния нефт.

В понеделник Тайван заяви, че китайско военноморско формирование, водено от самолетоносача " Шандун ", е минало на 60 морски благи от брега му на път към западната част на Тихия океан.

Безпокойството по отношение на сходни маневри подтиква апелите към Япония да откри връзки в региона на сигурността с Тайпе, в това число директни военни контакти, които биха могли да оказват помощ на Токио да възнамерява дейностите си при изключителни обстановки.

Въпреки това Пекин би могъл да схване всяко възстановяване на връзките като опит за интервенция във вътрешните му работи.

През август предходната година Китай реагира на визитата в Тайван на тогавашната председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси с военни учения, които включваха ракетни удари по морски цели наоколо до крайбрежията на японски острови.

Четири месеца по-късно администрацията на японския министър-председател Фумио Кишида показа най-голямото военно подсилване на Япония от Втората международна война насам, удвоявайки разноските за защита през идващите пет години, с цел да закупи ударни ракети с по-голям обхват, за създаването на нов модел модернизиран изтребител и за ресурси от муниции и аварийни елементи, които биха били нужни при нескончаем спор, напомня Ройтерс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР