Януарското пълнолуние ще бъде малко по-малко от средното, тъй като

...
Януарското пълнолуние ще бъде малко по-малко от средното, тъй като
Коментари Харесай

Първото пълнолуние за годината ще бъде „вълча микролуна“

Януарското пълнолуние ще бъде малко по-малко от междинното, защото Луната ще бъде в най-отдалечената точка от Земята на своята орбита.

 

Пътят на Луната към планетата е елиптичен. В най-близкото си разположение до Земята, наречено перигей, нашият натурален сателит се намира на 362 570 километра. В най-отдалечената точка, наречена разцвет, Луната е на 405 410 км. Перигеят и апогеят не всеки път съответстват с пълнолунията, само че когато това се случи, тези събития са известни надлежно като „ суперлуния “ и „ микролуния “.

 

Суперлуните наподобяват към 14,5% по-големи и 25% по-ярки в небето от микролуните съгласно Университетската асоциация за галактически проучвания (USRA).

 

Смята се, че името на януарското пълнолуние – „ вълче “ – се дължи на това, че вълците нормално са дейни по това време на годината.

 

Смята се, че имената на пълнолунията идват от комбинация от индиански, англосаксонски и немски наименования на месеците съгласно часа и датата, написа Live Science.

 

Точният миг на пълнолунието този месец е 23:07 ч. по Гринуич на 6 януари, което ще рече 1.07 ч. българско време на 7 януари. Пълнолуние настава, когато Слънцето, Земята и Луната се подредят по този начин, че слънчевите лъчи осветяват цялата обърната към Земята страна на Луната.

 

Луната се намира малко над или под сянката на Земята, позволявайки на слънчевите лъчи да я окъпят. В случаите, когато цялостната луна минава през част или цялата земна сянка, настава лунно затъмнение.

 

Пълната луна този месец е единствено няколко дни след пика на метеорния поток Квадрантиди, който беше в нощта против 4 януари. По време на „ вълчата микролуна “ към момента ще могат да се следят няколко падащи звезди, защото Квадрантидите не престават до 16 януари.

 

Следващото пълнолуние е известно като „ снежна луна “ и ще настъпи в 18:29 ч. по Гринуич (20:29 ч. българско време) в неделя, 5 февруари 2023 година

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР