Януарският индекс на бизнес активността (PMI) в еврозоната се повиши

...
Януарският индекс на бизнес активността (PMI) в еврозоната се повиши
Коментари Харесай

Възможно ли е Европа да избегне рецесията?

Януарският показател на бизнес интензивността (PMI) в еврозоната се увеличи до най-високото си равнище (50,2 пункта) от юни, за първи път от шест месеца надхвърляйки границата от 50 пункта, която разделя растежа от рецесията, съгласно отчет на S&P Global. Това демонстрира, че има възможност стопанските системи в еврозоната да избегнат криза през 2023 година, която доста анализатори предвидиха.

Нарастването на показателя PMI се случи на фона на закъснение на темпа на инфлацията в Европа и топла до момента зима. Което пък оказа помощ за понижаване на потреблението на природен газ в изискванията на дефицит на енергоносители. Наблюдава се и възобновяване на веригите за доставки, което също способства за оптимизма при деловата интензивност.
 Няколко съществени риска през 2023 година пред водещите стопански системи в света
Няколко съществени риска през 2023 година пред водещите стопански системи в света

Държавната поддръжка за действителния бранш и работещите може да спре

В същото време S&P Global акцентира, че сложната обстановка в стопанските системи на страните от Европа продължава, макар че бизнес климатът се усъвършенства.

" Търсенето продължава да спада, само че с по-бавни темпове от преди . Повишаването на цените както за стоките, по този начин и за услугите, ще добави тласък към " ястребите " за по-нататъшно стягане на паричната политика. " Това разяснява икономистът от S&P Global Крис Уилямсън, имайки поради нарастването на главния лихвен % от Европейската централна банка (ЕЦБ).

В същото време, в двете най-големи стопански системи на еврозоната показателят на бизнес интензивността PMI до момента не съумя да преодолее границата от 50. В Германия показателят се увеличи от 49 пункта през декември до 49,7 пункта през януари, поради възстановяване на обстановката в бранша на услугите. Докато във Франция PMI спадна от 49,1 пункта през декември, до 49 пункта през януари.
 Ще излезе ли Европа от икономическата рецесия през 2023 година
Ще излезе ли Европа от икономическата рецесия през 2023 година

Прогнози вещаят " тежък стопански мраз "

Общият оптимизъм за стабилизирането на стопанските системи на еврозоната контрастира с индикатора за Англия, където PMI падна от 49 през декември до 47,8 през януари, което е много под оценката на Bloomberg от 48,8.

Това се дължи на спада при главния за страната бранш на услугите, който до неотдавна беше мотор на нейния напредък. В тази връзка анализатори предвиждат, че икономическият спад във Англия ще продължи до третото тримесечие на 2023 година.
 Икономисти от Давос: Очаква се световна криза през 2023 година
Икономисти от Давос: Очаква се световна криза през 2023 година

Това сочи изследване измежду изявени експерти
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР