Яхтата, с която младата шведска природозащитничка Грета Тунберг, прекоси Атлантическия

...
Яхтата, с която младата шведска природозащитничка Грета Тунберг, прекоси Атлантическия
Коментари Харесай

Грета Тумберг пристигна с яхтата си в Ню Йорк

Яхтата, с която младата шведска природозащитничка Грета Тунберг, прекоси Атлантическия океан, дойде в Ню Йорк, заяви Асошиейтед прес. Шестнайсетгодишното момиче, станало основател на международно младежко придвижване за битка с климатичните промени, и екипажът й бяха топло приветствани от доста публицисти и деятели, събрали се на крайбрежната улица на река Хъдсън.

Тунберг потегли на 14 август от английския град Плимут за Съединени американски щати, с цел да взе участие на 123 септември в международна среща за климата, проведена от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Момичето отхвърли да лети до Ню Йорк поради въглеродните излъчвания, които отделят самолетите, по тази причина пътува с яхта с нулеви такива.

През декември Грета, препоръчана за Нобелова премия за мир, ще взе участие и в среща за климатичните промени в чилийската столица Сантяго, отбелязва ТАСС.

След идването си в Ню Йорк тя, съобщи на първата си конференция на американска земя, че съжалява, че президентът Доналд Тръмп отхвърля " да слуша науката " и съобщи, че пожарите в Амазония " са явен знак, че би трябвало да престанем да унищожаваме природата ", заяви Франс прес.

Посланието ми (за Тръмп) е да " слуша науката ", само че той очевидно не го прави, сподели тийнейджърката и добави, че щом никой до момента не е съумял да го убеди, че въпросът с климатичните промени е незабавен, надали тя би могла.

Тунберг сподели още, че плаването е минало учудващо добре, че нито един път не е имала морска болест, само че акцентира, че тя не чака всички да постъпват като нея. По думите й не е обикновено едно 16-годишно момиче да би трябвало да прекоси океана, с цел да отбрани позицията си.

" Климатът и екологичната рецесия са световна рецесия, най-голямата рецесия, пред която се е изправяло човечеството, и в случай че ние не съумее да работим дружно и да си сътрудничим, да работим дружно макар разликите си, ще се провалим ", сподели Тунбер.

Тя добави, че в този момент първо ще си почине, а в петък ще се включи в младежка " стачка за климата " пред постройката на Обединените народи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР