Ядрената енергия, ключов сектор за страни като Франция и България,

...
Ядрената енергия, ключов сектор за страни като Франция и България,
Коментари Харесай

Ядрената енергетика остава извън санкциите заради България и Франция, отпада и петролът

Ядрената сила, основен бранш за страни като Франция и България, е малко евентуално да бъде включена в седмия пакет наказания на Европейския съюз против Русия поради нахлуването й в Русия, оповестяват пред Euractiv осведомени източници. Мярката провокира опасения измежду някои държави-членки по отношение на поддръжката на атомните електроцентрали в Европа, декларират пред медията няколко осведомени с хода на договарянията дипломати от Европейски Съюз.

Мярката би засегнала " построяването на уреди или инсталирането на съоръжение за или даването на услуги, съоръжение или технологии за действия, свързани с произвеждане на електрическа енергия или електрическа енергия както в Русия, по този начин и в чужбина “.

Таванът на цените на петрола в Европейски Съюз също надали ще откри място в новия санкционен пакет, разкриват пред брюкселския портал дипломатите. През почивните дни Европейската комисия организира съвещания с държавите-членки на Европейски Съюз по отношение на ответните ограничения против идната съветска анексия на окупираните украински територии в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, за които се чака изпълнителната власт на блока да показа публично предложение на столиците по-късно тази седмица.

Мерките, препоръчани от " ястребите “, включват, наред с другото, прекъсване на вноса на нуклеарно гориво, първокласните артикули и съветските ИТ и софтуерни браншове, както и изключване на повече банки от системата за известия SWIFT, съгласно документ, забелязан от EURACTIV.

Но към този момент няма да има спомагателни ограничавания върху вноса на съветска сила в Европейски Съюз в седмия пакет, макар че някои страни приканват за спомагателни рестрикции върху вноса на природния газ и нуклеарна сила.

Германия, настояват дипломати от Европейски Съюз, също би се съгласила за повече, откакто настоя да се наложи възбрана на компании от Европейски Съюз да дават финансиране за железни и редкоземни мини в Русия и за импорт на уран.

Мярката против нуклеарната сила би засегнала " построяването на уреди или инсталирането на съоръжение за или даването на услуги, съоръжение или технологии за действия, свързани с произвеждане на електрическа енергия или електрическа енергия както в Русия, по този начин и в чужбина “.

По същия метод концепцията за включване на механизъм за ограничение на цените на износа на съветски нефт, както е контрактувано от страните от Г-7, не печели единогласие измежду държавите-членки, прибавят дипломатите.

Най-катеогирчно срещу рестриктивните мерки против вноса на нефт са били южноевропейските страни, които макар натиска на Съединени американски щати да се одобри решение до 5 декември, показват, че скоро ще влезе в действие възбраната за закупуване на съветски нефт по море.

" Има доста въртене и звук към тавана на цените и нуклеарната сила, само че доколкото знаем, Европейската комисия към момента не е изключила нищо “, разкрива пред EURACTIV европейско публично лице.

Друг посланик от Европейски Съюз обаче показва разочарованието, споделено от " ястребите “, че изключването на енергийния детайл от ограниченията ще направи пакета " дребен “.

Група държави-членки на Европейски Съюз, в това число Нидерландия, Франция, Полша и балтийските страни, предложиха нов аршин за включване в листата, при който подпомагането при отбягване и заобикаляне на наказания може да стане съображение за санкциониране на лица и организации.                                                                         

" Европейската комисия изглеждаше склонна да прегледа това, като се има поради, че може да работи като възпиращ фактор за подкрепяне на избягването на наказания “, споделя посланик от Европейски Съюз пред EURACTIV.

През май изпълнителната власт на Европейски Съюз разкри проекти, съгласно които нарушаването на глобите на Европейски Съюз ще се трансформира в закононарушение в целия Европейски Съюз.

Предложението обаче към момента се нуждае от поддръжката на страните членки, които обичайно са внимателни във връзка с промени, които изискват промени в техните наказателни закони.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР