Ядрената енергетика като стратегически сектор на нашата икономика, който гарантира

...
Ядрената енергетика като стратегически сектор на нашата икономика, който гарантира
Коментари Харесай

АЯР: Недостигът на подготвени кадри за енергетиката е проблем

Ядрената енергетика като стратегически бранш на нашата стопанска система, който подсигурява енергийната сигурност на страната, действа сполучливо и безвредно с помощта на висококвалифицираните експерти, които работят в тази област, изясняват от Агенция за нуклеарно контролиране.
Отливът от специалността обаче и дефицитът на готови фрагменти за енергетиката е проблем, който съществува от години и се задълбочава. Именно това постанова нов метод и своевременни ограничения за решаването му.
Със заповед на Министерския съвет е основана Междуведомствена работна група, ръководител на която е ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски. АЯР ще подкрепя експертно и механически работата на групата. Тя би трябвало да изготви Национална тактика за основаване и развиване на човешките запаси в нуклеарния бранш, откакто разпознава и систематизира проблемите, възпрепятстващи подготовката, реализацията и израстването на фрагментите в нуклеарната сфера.
За постигането на тази цел познания и опит сплотяват специалисти от разнообразни области – нуклеарна енергетика, обучение, икономическа и обществена политика, пазар на труда, запазване на околната среда. За намирането на сполучливи решения на казуса ще се разчита и на компетентността на експерти от АЕЦ „ Козлодуй “ и Директива за птиците „ Радиоактивни боклуци “, както и на представители на академичната общественост.
Професионалният метод на хора с друга подготовка ще разрешат да бъдат осъществени изчерпателен разбор и оценка на положението на нуклеарния бранш сега – подготовката на експерти със приблизително и висше обучение, успеваемостта на системата за подготовка, несъответствието сред нуждата и наличността на готови фрагменти. Междуведомствената работна група би трябвало да изготви прогноза за потребностите от експерти и да създаде Национална тактика за основаване и развиване на човешките запаси в нуклеарния бранш. До 1 ноември т. година планът на този документ ще бъде показан в Министерския съвет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР