Ядките са любима храна, а редовната им консумация дава на

...
Ядките са любима храна, а редовната им консумация дава на
Коментари Харесай

Хапвайте по шепа ядки за здраво сърце

Ядките са обичана храна, а постоянната им консумация дава на тялото жизненоважни витамини, минерали, потребни мазнини и протеини. Естествено с преимущество са суровите, пред печените и осолени ядки, само че даже и те не губят изцяло здравословните си изгоди. Много нови клинични изследвания акцентират смисъла на ядките за здравето на сърцето. Доказано е да вземем за пример, че прибавянето на 30 грама сурови ядки на ден към средиземноморската диета, понижава риска от сърдечни болести с 30 %.
Разнообразието от ядки е в действителност огромно, само че съществуват четири представители на тези хрупкави изкушения, които могат да бъдат отличен съдружник в битката със сърдечно съдовите болести.

Бадеми
Хранителните специалисти са безапелационни, че бадемите оказват помощ за намаление на холестерола и телесните мазнини. Добавянето им към ежедневното хранене намалява LDL холестерола или по този начин наречения „ неприятен холестерол “, който образува плаки в коронарните артерии. Това значи, че увеличавайки количеството на бадемите, се намалява риска от инфаркт.
Клинични проучвания демонстрират, че бадемите също понижават и риска от инсулинова устойчивост и диабет. А при съществуване на диабет, потреблението на бадеми може да усъвършенства чувствителността на организма към инсулина.
Бадемите са правилен асистент и във безконечния блян към тънка талия. Проучване по тематиката сочи, че яденето на към 80 грама сурови бадеми на ден може да стопи сантиметрите към талията с 14%. Друго проучване от 2015 година съпоставя загубата на телесни мазнини и намаляването на „ неприятния холестерол “ при хора, които употребяват 40 гр. бадеми на ден и други, които хапват здравословен мъфин със сходни калории. След шест седмици се оказва, че хората, които са консумирали бадеми, са имали по-нисък LDL холестерол - приблизително с 5 mg, както и по-малко мазнини в региона на талията и бедрата.

Шам-фъстък
Доказано стресът е измежду водещите рискови фактори за развиването на сърдечно съдови болести. Любопитно изследване следи две групи хора, подложени на всекидневен стрес – първите употребяват по към 30 грама шам-фъстък на ден а вторите - посрещат нервното напрежение без специфична диета. Резултатите сочат, че при втората група кръвното налягане е по-високо, в сравнение с при тези, които постоянно са хапвали шам-фъстък.
Шам-фъстъкът оказва помощ и на хората с диабет, като намалява общия и LDL холестерола, контролира кръвното налягане, държи равнищата на стрес в естествени граници и усъвършенства сърдечната функционалност.

Орехи
Повечето ядки съдържат висока централизация на „ положителни “ мазнини, а орехите са формирани точно от 47 % полиненаситени мастни киселини. Наред с това известните ядки съдържат и доста количество алфа-линоленова киселина.
За нея е потвърдено, че способства за еластичността на кожата и работи противовъзпалително при зачервявания на епидермиса. Ползата й обаче е огромна и за намаляването на насъбраните към този момент плаки в коронарните артерии. Орехите, също като бадемите и шам-фъстъкът, усъвършенстват равнищата на холестерола и функционалността на дребните кръвоносни съдове. Така че, те са още един отличен асистент при висок риск от коронарна артериална болест (CAD).

Фъстъци
Това са може би най-критикуваните ядки, заради високия риск от алергии. В същото време обаче суровите фъстъци са извънредно богати на мононаситени мазнини и олеинова киселина, което ги прави потребни за сърцето.
Редица изследвания сочат, че постоянната консумация на фъстъци и на фъстъчено масло може да понижи риска от сърдечно съдови произшествия с към 34%. Скорошно проучване на 6309 дами, които употребяват по 28 грама на ден сурови фъстъци или еквивалента им – 1 супена лъжица фъстъчено масло, също сподели, че рискът от сърдечно съдови болести е намалял с над 40%.
Фъстъците и фъстъчено масло са отлични помощници и при диабет и наднормено тегло.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР