Waze праща КАТ в храстите.Катаджиите, засичащи скорост, започват отново да

...
Waze праща КАТ в храстите.Катаджиите, засичащи скорост, започват отново да
Коментари Харесай

Waze праща КАТ в храстите

Waze праща КАТ в храстите.

Катаджиите, засичащи скорост, стартират още веднъж да се крият от водачите, а повода е всеобщо употребявано мобилно приложение, посредством което водачите издават локациите на патрулните коли.

Maкар и в магазините за приложения за iOS и Android да има няколко такива, най-разпространено от години е Waze, известно като дребното братче на Гугъл Maps поради това, че и двете са благосъстоятелност на едноименния цифров колос от Калифорния.

Публични данни сочат, че приложението е свалено над 200 000 пъти в България.

Колко от тези сваляния водят до всекидневна приложимост не се знае,
само че несъмнено приложението е необятно употребявано.
За това свидетелстват пътни служители на реда, които регистрират, че все по-често им се случва скоростта на

колите в даден следен сектор внезапно да намалее под законовото ограничаване мигове

откакто слагат камерата край пътя. „ Буквално на мига светваме в приложението и това незабавно личи.
Шофьорите стават доста дисциплинирани “, споделят ченгета.
За огромната разпространеност фактор е и това, че приложението работи и като стандартeн джипиес пътепоказател. Така действително в себе си комбинира джипиес навигатор и радар детектор.

За разлика от радар детекторите, които засичат вълните,
предавани от полицейския радар,
Waze и сходните му приложения работят на правилото на така наречен краудсорсинг – или информацията, споделяна измежду общността, употребяваща приложението.

Това значи, че потребителите имат опцията да указват местоположението на полицейски патрул, като това става на мига очевидно за всички останали консуматори.
Инструментът се пресъздава като икона с служител на реда,
която лидерът, забелязал патрулка, слага на несъмнено място на картата на екрана на смарт телефона

си. Отделно в приложението са маркирани и локациите на стационарните камери.

Според експерти приложението набира известност и поради това, че най-новите камери на КАТ,

доставени при започване на годината, излъчват доста характерни талази, които не се ловят от всеобщите радар детектори.

„ Приложението работи на правилото на примигването с фарове,

по този начин необятно публикувано в предишното “,

изяснява някогашният шеф на КАТ-София и сегашен консултант на премиера в оставка Николай Денков, Тенчо Тенев.
Според него въздействието му е по-скоро позитивно,
защото то способства до това повече водачи да понижават скоростта в сектори, където рестриктивните мерки всеобщо се нарушават. „ Има детайл на предварителна защита и саморегулиране. И това кардинално би трябвало да ни радва, тъй като в последна сметка задачата ни е да понижим злополуките, а не да глобяваме жителите “, добавя Тенев.

На процедура обаче приложението основава проблеми на органите на реда, защото води до внезапен спад в успеваемостта на контрола за скорост. Според осведомени все по-често се случва патрулите да рапортуват малко нарушавания, което пък води до рецензии от страна на началството и даже подозрения за корупция. Ето за какво катаджиите прибягват до хитри решения по какъв начин да прикрият или даже маскират камерите по този начин, че да не бият на очи. Всичко това обаче се прави тъй че и да не влиза с остра колизия с условието катаджиите, и камерите да не се крият. Най-популярните способи са слагането на камерата зад товарен автомобил или зад кофа за отпадък или различен крайпътен обект.

Според Тенев, в случай че от Министерство на вътрешните работи желаят да запазят местоположението на камерите в загадка, то добра концепция би било и потреблението на отнетите поради шофиране с алкохол или дрога коли. „ Много от тях са баничарки, които имат идеалните прозорци на задните порти. Нищо не пречи на сътрудниците да слагат камерите в такива цивилни коли и да ги оставят да снимат там с часове “, споделя специалистът. Според него камерите имат акумулатори, които устоят до 7-8 часа непрекъсната работа. „ Вместо обаче да се крият и да търсят способи, най-хубавото решение е просто да имаме доста повече стационарни камери. Така тези приложения ще станат безпредметни, защото водачите няма да имат различен избор, с изключение на непрестанно да съблюдават ограничаването “, приключва Тенев.

Германия е една от страните в Европа, където е признат специфичен закон, който не разрешава потреблението на всевъзможни устройства, които могат да послужат за издаването на местоположението на средство за надзор на скоростта. През 2020 година в страната бе призната възбрана да се употребяват антирадари, само че смарт телефоните останаха отвън обсега. Малко по-късно с смяна в закона обсегът без уголемен и до смарт телефони, таблети и джипиес навигационни системи. Глобата е 75 евро. Според немските медии обаче законът е действително неупотребим, защото няма ефикасен метод за надзор. Причината е, че Waze може да предизвестява за наближаваща камера и единствено посредством звукова индикация, без да е нужно смарт телефонът да е подложен на таблото на автомобила.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР