Вярвам в институциите, но не се прави така. Влизането в

...
Вярвам в институциите, но не се прави така. Влизането в
Коментари Харесай

Ако се обезцени левът, кредитите в евро ще станат неизгодни, смята Ивайло Калфин

„ Вярвам в институциите, само че не се прави по този начин. Влизането в ERM 2 допуска във всеки един миг, всяка една от централните банки или ЕЦБ – да изискат смяна на курса. Това може да стане при катаклизми, каквито сега няма. Ако се обезцени левът – някои хора ще си изчистят задълженията в лв. и ще има напън от страна на банките за прекосяване на заплащанията в евро. При тази алтернатива, заемите в евро ще станат неизгодни “, предвижда в ефира на bTVбившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

„ Не знам за какво в този момент не договорят този курс, който е настоящият, и по-късно да няма подозрения “, посочи Калфин.

Той уточни, че хората не са осведомени какво ще се случи след въвеждането на еврото у нас и по тази причина са извънредно обезпокоени. Политикът посочи, че има опция кабинетът да не контракти същия курс при влизането на страната ни в ERM 2, в случай че падне Валутният ръб.

Според него е неприемлив методът, по който се прави смяна на Закона за Валутния ръб – преди почивните дни и в различен закон, с преходна наредба посредством Закона за Българска народна банка. И добави, че това е крачка към премахването на Валутния ръб.

„ Властта би трябвало да го каже това нещо на хората, тъй като по разпоредбите на ЕЦБ влизането в този механизъм, познато като „ Чакалня за еврозоната “, ние можем да постоим много години. Естония заставам от участието си до 2011 година – седем години. Ние би трябвало да се подготвим за дълъг интервал “, съобщи още Калфин.

Бившият вицепремиер посочи, че има опция валутният курс на лв. по отношение на еврото да се промени.

„ Може да няма закрепен курс, само че се резервират всички разпореждания на Българска народна банка. Правителството разгласи, че няма да се трансформира закрепеният курс, само че в случай че няма да се трансформира – за какво трансформират закона. Една от мощните страни на Валутния ръб е доверието, курсът на лв. няма да се промени. Сега ни споделят: „ Имайте ни доверие! “, разяснява още той. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР